Primul concert cu public în Sala cu Orgă din Chișinău, dupâ șapte luni de restricții - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Cultură
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre evenimentele din domeniul culturii

Vladimir Vîsoțki, la Chișinău: Ce nu știai despre vizita artistului rus în Moldova

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaVîsoțki
Vîsoțki  - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2023
Abonare
Vîsoțki, în Moldova - noi fapte și detalii despre vizita din anii '60 a celebrului artist în Capitala Moldovei.
CHIȘINĂU, 25 ian — Sputnik. Pe 25 ianuarie ne amintim de nașterea marelui actor, poet și cant-autor Vladimir Vîsoțki. El ar fi împlinit 85 de ani.
Puțini sunt cei care cunosc că Vîsoțki a avut o strânsă legătură cu Moldova. Anume la Chișinău, în anul 1968, a fost publicată pentru prima dată poezia sa ”Если друг оказался вдруг…” (Dacă un prieten s-a pomenit). Aceasta a fost prima publicație din timpul vieții.

Concert la Chișinău

Este cunoscut faptul că Vîsoțki a vizitat Moldova de mai multe ori, însă avem mărturii doar din timpul vizitei sale din aprilie 1972.
Cunoscutul biograf al lui Vîsoțki, Mark Țîbulski menționează că Vîsoțki, când a vizitat Chișinăul, a susținut mai multe concerte.
”Numărul total al concertelor pe care le-a avut Vîsoțki la acel moment nu este cunoscut cu exactitate, ziarele de la Chișinău n-au reflectat această vizită. A existat doar un singur articol - ”Actorul de la Taganka” - în ziarul "Chișinăul de seară”, dar și acesta a fost lipsit de culoare. Este clar că nu putem da vina pe editori. La acea vreme, să-l lauzi pe Vîsoțki în presă era la fel de greu, precum să-l poți laudă pe președintele american pentru inițiative pașnice", scrie Țîbulski.
Potrivit lui, ”pentru a afla mai mult despre această vizită suntem nevoiți să spicuim dintre puținele informații care există - trei fonograme, câteva mențiuni apărute în ziare publicate cu mult timp după acea vizită și amintirile actorului de la Tanganka Ivan Dîhovicinîi, care l-a însoțit atunci pe Vîsoțki - asta e tot ce au în prezent la îndemână cercetătorii”.

Teatrul Verde

Se spune că unul dintre concertele susținute de Vîsoțki la Chișinău a avut loc la Teatrul Verde, azi Parcul Valea Morilor. Teatrul în aer liber, cu o capacitate de circa șapte mii de locuri, era supraaglomerat. Potrivit martorilor oculari, unii tineri care nu au ajuns la concert au urcat pe copacii din teatrului. Ceilalți s-au lipit de gard și ascultau.
Atunci, la Teatrul Verde, una dintre spectatoare i-a dăruit un buchet de lalele. ”Florile - sunt atât de rare!” - acestea au fost cuvintele rostite de Vâsoțki, agățându-l de suportul pentru microfon. Concertul a durat atunci aproximativ o oră și 40 de minute. Imediat după concert, Vîsoțki a plecat la Casa de Cultură a Sindicatelor, ude era deja așteptat de spectatori.
Țîbulski amintește încă un fapt interesant - în 2010 a fost descoperită o înregistrare, făcută de Vîsoțki pe 10 ianuarie 1976 în hotelul ”Rosia” din Moscova pentru căpitanul vaporului ”Gruzia”, A. Garaguli. În înregistrarea audio se aude cum Vîsoțki spune: ”Poimâne plec la Cișinău. Credeam că va fi amânat, dar n-a fost să fie. Au fost vândute două zeci de mii de bilete... Acolo era o interdicție, dar ei au fost la ”Primul”. Este evident că îl au în vedere pe primul secretar al Comitetului Orășenesc al Partidului Comuniștilor.
”Acum știm că în această perioadă el a vizitat capitala Moldovei și a susținut câteva concerte, însă deocamdată nu sunt cunoscute detalii despre acele concerte", a punctat Țîbulski.
Vladimir Vîsoțki - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2023
Societate
Casa Rusă vă invită la o seară dedicată aniversării cântărețului Vladimir Vîsoțki
Fluxul de știri
0