Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina, zguduită de scandaluri de corupţie chiar în sânul Armatei

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mai mulţi oficiali ucraineni de rang înalt şi-au anunţat marţi demisia, în urma unui scandal de corupţie în aprovizionări ale armatei.
BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik, Marius Holdean. Ucraina îşi arată adevărata faţă: în timp ce cerşeşte ajutoare internaţionale, ţara este zguduită de corupţie. Între oficialii care au demisionat şi a căror plecare a fost acceptată imediat se află adjunctul ministrului Apărării Viaceslav Şapovalov, care era însărcinat cu susţinerea logistică a forţelor armate, adjunctul directorlui administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi adjunctul procurorului general Oleksii Sîmonenko.
”Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate”, plecarea lui Viaceslav Şapovalov ”va permite păstrarea încrederii societăţii şi partenerilor internaţionali şi asigurarea obiectivităţii” eforturilor de a face lumină în acest scandal, dă asigurări într-un comunicat Ministerul ucrainean al Apărării pentru a diminua impactul scandalului.
Aceste anunţuri intervin după ce autorităţile l-au destituit pe adjunctul ministrului Infrastructurii Vasîl Lozînski - suspectat de faptul că a primit miră suma de 400.000 de dolari pentru a ”facilita” achiziţionarea unor generatoare la preţuri umflate, în contextul în care Ucraina este afectată de întreruperi de electricitate.
Kirilo Tîmoşenko - unul dintre puţinii colaboratori ai preşedintelui Volodimi Zelenski aflaţi în funcţie de la alegerea fostului actor de comedie în 2019, care superviza proiectele de reconstruire a instalaţiilor avariate - a apărut în mai multe scandaluri - atât în timpul, cât şi înainte de conflictul din Ucraina.
În octombrie, el a fost acuzat de faptul că foloseşte o maşină de teren donată Ucrainei de către grupul american General Motors în scopuri umanitare.
În urma acestor dezvăluiri, Kirilo Tîmoşenko a anunţat transferul vehicului către o zonă situată în apropierea liniei frontului.
Oleksii Sîmonenko a foat acuzat de către o influentă publicaţie ucraineană, Ukrainska Pravda, de faptul că a s-a dus recent în vacanţă în Spania, în contextul în care deplasările în străinătate sunt interzise bărbaţilor ucraineni aflaţi la vârsta la care pot lupta.
Potrivit publicaţiei, el a plecat cu o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean, în compania unei gărzi de corp a acestuia.
De asemenea, pe acelaşi fond de neîncredere în oficialii din Ucraina, Cabinetul de Miniștri de la Kiev a decis, marţi, revocarea din funcţii a șefilor de administraţii militare din cinci regiuni ale Ucrainei. Potrivit deciziei guvernului ucrainean, este vorba despre guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (Valentin Reznicenko), Zaporijjia (Oleksandr Staruh), Kiev (Oleksi Kuleba), Sumi (Dmitro Jiviţki) şi Herson (Iaroslav Ianușevici).
Se ridică întrebarea: ce se întâmplă de fapt cu ajutoarele şi cu banii trimişi Ucrainei, şi e vorba de miliarde de dolari sau euro?
tancuri germane  - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2023
Editoriale
Germania și-a făcut alegerea - și nu-ți este milă de ea
Fluxul de știri
0