Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dosarul “deputaților transfugi” a fost clasat după trei ani de investigație

© Photo : Ministerul Justiţiei al Republicii MoldovaVeronica Drăgălin, șef la Procuratura Anticorupție
Veronica Drăgălin, șef la Procuratura Anticorupție - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Dosarul „transfugilor” din Parlament a fost clasat. Persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, anunță Procuratura Generală.
CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. Procuratura Anticorupție anunță că dosarul “deputaților transfugi” a fost clasat pe motiv că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune.
Urmărirea penală continuă în partea acuzațiilor înaintate pentru comiterea infracțiunilor de îmbogățire ilicită împotriva a 13 ex-deputați.
Procuratura Anticorupție amintește că urmărirea penală în cadrul cauzei penale nr. 2019978234 a fost pornită la 28.10.2019 de către procurorul general interimar Dumitru Robu, în temeiul unei bănuielii rezonabile privind săvârșirea infracțiunii de coruperea activă, prevăzute la art. 325 alin. (3) lit. a) și lit. a1) din Codul Penal.
Ulterior, la prezenta cauză penală au fost conexate alte 14 cauze penale pornite de către Procuratura Anticorupție în baza mai multor articole din Codul Penal privind pretinsele acțiuni ilicite ale 14 ex-deputați ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, care, potrivit unui denunțător, au transmis și primit sume cuprinse între 200 000 euro și 300 000 euro, în perioada noiembrie - decembrie 2015, pentru ca să părăsească Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova din Parlament și în calitatea lor de deputați să voteze proiectele de lege înaintate de Partidul Democrat.
Fiindu-le înaintată acuzarea în comiterea infracțiunilor, toți învinuiții sus nominalizați nu au recunoscut vinovăția, negând comiterea faptelor prejudecabile incriminate.
Proba principală în acuzare au fost declarațiile ex-deputatei din Formațiunea Partidului Comuniștilor, Elena Bondarenco, făcute publice încă în anul 2016, care nu au fost posibil de confirmat prin alte probe. Mai mult ca atât, martorul în cauză a decedat la 04.07.2022.
La 29.12.2022, în rezultatul efectuării tuturor acțiunilor de urmărire penală impuse și epuizărilor căilor legale de administrare a probatoriului, persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, iar procesul penal a fost clasat pe motiv că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune.
Urmărirea penală continuă în partea acuzațiilor înaintate pentru comiterea infracțiunilor de îmbogățire ilicită împotriva a 13 foști deputați.
Fluxul de știri
0