Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: Încercuirea Artiomovskului și ruperea apărării FAU la Zaporojie

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2023
Abonare
Cu cât mai agresiv vor intervin țările NATO în teatrul de operațiuni ucrainean, cu atât mai extinsă va fi zona operațiunii militare speciale rusești
Trupele rusești din zona operațiunii militare speciale avansează metodic pe toată linia de contact de 800 de kilometri. Cele mai fierbinți locații sunt orașul Artiomovsk și direcția Zaporojie, unde este străpunsă eficient apărarea și sunt nimicite trupele inamicului. Al șaselea val de mobilizare în masă în Ucraina și noile livrări de armamente occidentale nu vor ajuta Forțele Armate ale Ucrainei și NATO să schimbe caracterul acțiunilor de luptă, care este determinat de puterea de foc, superioritatea tactică și strategică a Forțelor Armate ale Rusei.
Unitățile trupelor rusești și detașamentele de asalt ale PMC „Wagner” încheie metodic încercuirea operațională a garnizoanei ucrainene de mii de militari din Artiomovsk / Bahmut - „cleștele” estice se strâng din nord și sud, cele două drumuri principale din oraș în direcțiile Slaviansk și Konstantinovka sunt sub controlul constant al focului artileriei ruse. Devine din ce în ce mai dificilă trimiterea rezervelor trupelor ucrainene și a munițiilor în „mașina de tocat Bahmut”. Crește doar „foametea de proiectile”. „Apărătorii” ascund ca de obicei (laș) artileria și altă tehnică militară în zonele locuite (ascunzându-se în spatele civililor) și acest fapt a fost confirmat de postul de televiziune britanic Sky News.
„Șobolanii fug de pe corabie”: comandamentul FAU și consilierii militari occidentali încearcă să părăsească „fortificația” pe calea aerului (varianta Mariupol), însă două elicoptere ucrainene Mi-8 luni nu au ajuns la destinație: unul a fost doborât la marginea Artiomovskului din MANPADS, al doilea a luat cursul înapoi - spre vest.
Немецкие танки Leopard 2 - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2023
Editoriale
Cântecele ritualice ale Pentagonului la baza aeriană „Ramstein” și dansuri cu „Leoparzii”
Anterior, la Kleșceevka (3 km sud de Artiomovsk), sub presiunea detașamentelor de asalt ale PMC Wagner, comandamentul brigăzi mecanizate 53 a FAU a fugit din linia întâi a frontului, iar brigada aflată în apărare a pierdut 70% din efectiv, adică au fost uciși peste două mii de luptători.
În direcția Donețk, trupele rusești, cu sprijinul de foc al aviației operativ-tactice și armate, a trupelor de rachete și artileriei, au eliberat localitatea Krasnopolie, situat la 16 kilometri nord-vest de Slaviansk.
Concomitent, Forțele Armate ale Rusiei au rupt prima linie de apărare a trupelor ucrainene în direcția Zaporojie, în timp de o zi au avansat în adâncime cu aproximativ 7 km, au eliberat câteva localități și dezvoltă ofensiva în direcția orașelor Guliaipole și Orehov. Astăzi, Rusia controlează 75% din teritoriul regiunii Zaporojie care a intrat în componența Federației Ruse în urma referendumului din septembrie 2022.

Vânt de nord

După eliberarea Soledarului și a localităților adiacente acestuia, trupele rusești înaintează cu lupte din mai multe direcții spre orașul Seversk. Inamicul se activizează periodic în zona Kremennaia, dar comandamentul FAU nu reușește totuși să păstreze inițiativa pe niciunul dintre sectoarele liniei de contact. Încercările de contraofensivă ale trupelor ucrainene sunt reprimate dur. Statul Major al FAU îi raportează conducerii despre utilizarea intensivă de către forțele ruse a „tuturor tipurile posibile de sisteme de arme”.
Direcția Principală de Informații Militare (GUR) prognozează o ofensivă a trupelor rusești în februarie, în direcția Kupiansk, regiunea Harkov. Pe acest fundal, pregătirea FAU pentru o contraofensivă majoră arată nerealist, dar Occidentul promovează anume această variantă de încheiere a istoriei Ucrainei.
Aliații NATO „presează” Germania – pentru a realiza planul american de livrare a „Leoparzilor” germani pentru FAU. Berlinul ezită și manevrează. Congresul SUA a îndemnat administrația Casei Albe să transmită regimului de la Kiev tancuri americane M1 Abrams și rachetele balistice ATACMS pentru atacuri asupra Crimeii.
HIMARS - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2023
Editoriale
Demență și curaj: americanii vor să-i dea armatei ucrainene arme pentru a ataca Crimeea
Președintele Vladinir Zelenski și comandantul șef al FAU, Valerii Zalujnîi, contează pe sute de tancuri NATO. Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că următoarele două-trei săptămâni de ostilități vor fi decisive pentru Ucraina și „vor determina în mare măsură viitorul nostru”. Reprezentantul oficial al Ministerului ucrainean al Apărării a confirmat docil pe 22 ianuarie: „Primăvara și începutul verii vor fi decisive în război. Dacă marea ofensivă a Rusiei planificată pentru această perioadă va eșua, asta va fi prăbușirea Rusiei și a lui Putin”.
Iar deocamdată recruții ucraineni se antrenează din greu pe poligoane aflate la câțiva kilometri de granița cu Belarusul și CNN menționează: „Tancurile învechite T-72, dintre care unele sunt de două ori mai în vârstă decât echipajele lor, trag în ceață, trupele terestre se antrenează să ia cu asalt clădiri abandonate... General-locotenent Serghei Naev ia în primire o duzină de camionete înarmate cu mitraliere grele și tunuri antiaeriene”. Tabloul este elocvent.
Potrivit publicației franceze Agoravox, în teatrul ucrainean de operațiuni inițiativa aparținut deja de mult timp Rusiei, iar Ucraina „nu a primit niciun fel de dividende strategice, în afară de întoarcere a douăzeci la sută din teritoriile pierdute în primăvară”. Și toate investițiile Occidentului au fost irosite degeaba.
Cercetătorul, veteranul a patru conflicte militare, locotenent-colonelul armatei americane Daniel Davis, completează tabloul: „Tancurile, vehiculele de luptă de infanterie, obuzele, sistemele de apărare aeriană, avioanele de luptă și altele oferă o productivitate maximă numai dacă sunt exploatate de profesioniști pregătiți și experimentați.” Realitatea ucraineană „nu este un joc video Call of Duty”. Astăzi în țările NATO sunt foarte puțini specialiști pregătiți pentru luptele ”tanc contra tanc” și nu are cine să instruiască echipajele FAU pentru războiul cu Rusia În afară de aceasta, tehnica blindată NATO trebuie „asigurată cu o cantitate suficientă de combustibil și muniții, trebuie întreținută în mod regulat și utilizată profesionist la nivel tactic – de la pluton până la batalion”. Disfuncționalitățile în oricare dintre sectoarele menționate vor transforma rapid cea mai bună tehnică în metal uzat. Vom menționa că FAU s-au familiarizat deja cu problemele”celor mai bune din lume”arme autopropulsate germane PzH 2000.
Pe de altă parte, trupele rusești au nimicit în cele 11 luni de la începutul operațiunii militare speciale peste 7600 de tancuri și alte vehicule blindate ale FAU, inclusiv mai bine de 2000 de tancuri (în medie câte aproximativ 200 de tancuri pe lună) . Astăzi Rusia aprovizionează activ trupele cu tancuri moderne T-90M ”Prorîv”. Posibil că MBT-urile germane, britanice și americane sunt protejate mai bine decât modificările poloneze ale T-72 și totuși perspectivele lor în teatrul ucrainean de operațiuni sunt destul de previzibile – în zona operațiunii speciale va arde orice cantitate de tehnică blindată NATO care va fi livrată.
Noile livrări de armamente către regimul de la Kiev nu vor schimba nimic în acest tablou. Însă, în legătură directă cu acțiunile Occidentului este probabilă extinderea operațiunii militare speciale rusești în afara hotarelor Ucrainei. Cu cât mai agresiv vor intervin țările NATO, cu atât mai extinsă va fi zona operațiunii militare speciale rusești - pentru compensarea inevitabilă a vecinătății ostile și asigurarea zonei necesare de securitate pentru Federația Rusă.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2023
Editoriale
Prăbușirea elicopterului cu șeful MAI al Ucrainei - accident sau act terorist?
Fluxul de știri
0