Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Să iubești Rusia - 90 de ani de la trecerea din viață a lui Apollinari Vasnețov

© Sputnik / Miroslav RotariAmbasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în Moldova, Oleg Vladimirovici Vasnețov
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în Moldova,  Oleg Vladimirovici Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2023
Abonare
Exclusiv
În ajunul conversației noastre despre ziua memoriei minunatului artist rus Apollinari Mihailovici Vasnețov, ne-am întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în Moldova, descendentul direct al pictorului - Oleg Vladimirovici Vasnețov.
Prin prisma artei ruse, în special a picturii, vom vorbi despre diversitatea culturii ruse ca parte integrantă a patrimoniului mondial și influența spiritualității acesteia asupra civilizației și culturii altor popoare.
— Oleg Vladimirovici, cultura rusă este percepută în străinătate, în primul rând, prin intermediul numelor clasicilor ruși. În muzică - Ceaikovski și Musorgski, în literatură - Dostoievski și Tolstoi, dacă vorbim despre pictori - aceștia sunt Aivazovski și Vasnețov. Însă în cultura rusă există doar sute și mii de alte nume strălucitoare.
— Într-adevăr, clasicii a căror creație este cunoscută pe larg și îndrăgită în întreaga lume și care sunt studiați în universitățile străine constituie doar o mică parte din moștenirea culturală incredibil de mare și nemărginită a poporului rus. Și pe cei care descoperă pentru sine Rusia și cultura rusă îi așteaptă aici adevărate comori.
În curând vom sărbători ziua memoriei remarcabilului artist rus Apollinari Mihailovici Vasnețov - pe 23 ianuarie 2023 se vor împlini 90 de ani de la plecarea lui din viață. Era fratele mai mic al pictorului cunoscut în întreaga lume Viktor Mihailovici Vasnețov, despre care ați pomenit. Viktor Vasnețov este cunoscut în primul rând pentru subiectele istorice și folclorice ale pânzelor sale. Apollinari Vasnețov a ales pentru creația sa o altă cale- el este numit cronicar al Moscovei vechi, maestru al picturii istorice.
Contemporanii își amintesc că, din cei mai fragezi ani, Apollinari Vasnețov a fost fascinat de frumusețea vechii Moscove, în care se reflecta măreția istoriei de secole a capitalei ruse. A fost profund impresionat de priveliștea Kremlinului din Moscova, unde putea să se plimbe ore întregi admirând particularitățile sale arhitecturale - artistul locuia în apropiere, pe Ostojenka.
Pentru Vasnețov, Kremlinul nu era doar o parte a istoriei - artistul a văzut Moscova ca pe un simbol al iubirii de Patrie, percepea orașul ca o chintesență a sufletului rusesc, concentrarea acelui sentiment și gând care a ridicat poporul rus în apărarea casei natale și credinței ortodoxe.
Pasiunea pentru pictura peisajistă nu s-a limitat în sufletul artistului doar la transferarea impresiilor vizuale pe pânză. În peisajele sale istorice, Apollinari Vasnețov reconstituia imagini ale trecutului îndepărtat.
Studiind cu atenție lucrările istorice, el a tins să vadă acel lucru principal care constituia sufletul Moscovei și să transmită spectatorului contemporan acest sentiment care exprimă însăși esența timpului și a erelor trecute. De exemplu, atunci când lucra la ilustrațiile pentru ediția aniversară a operei lui Mihail Iurievici Lermontov, artistul a petrecut zile întregi în muzee și biblioteci.
Apollinari Vasnețov și-a câștigat foarte curând faima unui artist original, un excelent pictor peisagist. A călătorit mult prin Rusia - a fost în Crimeea, Caucaz, Siberia, Ucraina și Ural. Talentul său a fost apreciat de maeștri celebri ai timpului său - Ilia Repin, Valentin Serov, Constantin Korovin au vorbit cu admirație despre Vasnețov.
Natura rusă, puterea ei profundă și întinderile nemărginite ale Patriei i-au servit întreaga viață lui Vasnețov drept sursă de inspirație inepuizabilă.
Impresiile pe care i le ofereau priveliștile naturii au stat la baza unui ciclu uriaș de peisaje monumentale care i-au adus lui Apollinari Vasnețov faimă și nume. Tabloul său „Elegie” a fost distins cu Marea Medalie de Argint la Expoziția Mondială din capitala Franței.
Așa cum se întâmplă deseori cu oamenii înzestrați, Apollinari Vasnețov a fost o persoană foarte multilaterală. Cunoștințele profunde pe care artistul le-a dobândit în timpul lucrului la pânzele istorice i-au adus pictorului o largă faimă în cercurile științifice ale Rusiei. El a petrecut mult timp în societatea istoricilor și arheologilor și a ajuns în curând membru al Societății de Arheologie din Moscova.
Reputația pe care Vasnețov a căpătat-o în rândul istoricilor a fost atât de mare încât cu timpul artistul a ajuns să conducă comisia pentru studiul Moscove vechi, a condus lucrările de restaurare a multor monumente de artă și arhitectură.
În lucrările sale s-a manifestat în toată plinătatea sufletul poporului rus, acea spiritualitate deosebită care a inclus în sine toată puterea și imensitatea Patriei noastre.
— Oleg Vladimirovici, acum se vorbește mult despre faptul că în Rusia, pe fundalul unui avânt patriotic, capătă o importanță deosebită o nouă etapă în perceperea valorilor spirituale și morale tradiționale și acestui subiect i se acordă acum o atenție sporită.
— Într-adevăr, în aceste timpuri dificilă, când poporul Federației Ruse, cele mai diverse pături ale societății s-au adunat în jurul Patriei lor - în aceste momente valorile morale tradiționale care s-au constituit pe pământul rusesc de secole, devin din nou un centru de atracție și sprijin spiritual pentru cetățenii noștri.
Asistăm la o creștere fără precedent a interesului a milioane de oameni pentru chestiunile fundamentale ale istoriei de secole a Rusiei, față de acea cultură rusă profundă pe care Occidentul încearcă astăzi cu atâta sârguință să o „anuleze”.
Negarea a tot ceea ce este rusesc, care pornește de la cercurile conducătoare ale Occidentului, a luat forma unui adevărat obscurantism. Se fac auzite chemări privind interzicerea clasicilor ruși, care au fost recunoscuți pe întreaga planetă drept valori ale culturii mondiale - compozitori, scriitori, artiști plastici.
În acest context, devin deosebit de actuale sarcinile privind protejarea culturii, literaturii și artei ruse de întunericul pe care încearcă să-l răspândească asupra minților. Și mai mult decât atât, este vorba despre o nouă conștientizare a semnificației fundamentale a importanței valorilor spirituale și morale ca bază indestructibilă pe care se sprijină statalitatea și suveranitatea Rusiei, unitatea poporului rus.
Federația Rusă privește valorile tradiționale ca bază a societății ruse, care permite protejarea și consolidarea suveranității Rusiei, asigurarea unității țării noastre multinaționale și multiconfesionale, realizarea conservării poporului Rusiei și dezvoltarea potențialului uman.
Se știe că, în noiembrie 2022, președintele Federației Ruse a aprobat Bazele politicii de stat pentru conservarea și consolidarea valorilor spirituale și morale tradiționale rusești. Acest document rezumă și concretizează rezultatele unei munci enorme în domeniul planificării strategice privind asigurarea securității naționale a Rusiei, stabilește scopuri și obiective care vor fi realizate în cadrul politicii de stat.
— Cum sunt definite în această viziune valorile spirituale și morale? În mod tradițional, aceasta este considerată o zonă în care este dificil să trasezi lhotare clare.
– Valorile spirituale și morale despre care se vorbește în document sunt puncte de reper morale care formează viziunea cetățenilor ruși asupra lumii, care sunt transmise din generație în generație, stau la baza identității sociale rusești și a spațiului cultural unic al țării, consolidează unitate civică, care și-au găsit manifestarea unică, originală în dezvoltarea spirituală, istorică și culturală a poporului multinațional al Rusiei.
Se poate spune că la baza valorilor tradiționale ale Rusiei se află în primul rând iubirea deosebit de profundă și devotată pentru Patrie, care este caracteristică tuturor aspectelor vieții spirituale, culturale și sociale a poporului nostru.
Una dintre cele mai importante direcții este aici păstrarea cu grijă a culturii ruse, studierea moștenirii culturale lăsate de strămoșii noștri, educarea tinerei generații, căreia trebuie să i se cultive acea admirație pentru Rusia, pentru Patrie care a existat în sufletele pictorilor, literaților, oamenilor de artă.
Посольство России в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Rusia
Oleg Vasnețov a acordat distincții activiștilor organizațiilor etnoculturale
Fluxul de știri
0