Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ce semnal așteaptă Europa de la SUA ca să livreze Kievului tancuri Leopard

© AP Photo / Mindaugas KulbisTancul american Abrams
Tancul american Abrams - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2023
Abonare
Congresmanul McCall: trimiterea unui tanc Abrams la Kiev va fi suficientă pentru a începe livrările de tancuri Leopard.
CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. Trimiterea chiar și a unui singur tanc Abrams în Ucraina este suficient pentru ca Europa să înceapă livrările de leoparzi germani la Kiev, a declarat Michael McCall, președintele Comisiei de Relații Externe a Camerei Reprezentanților SUA.
„Dacă am anunța că vom transmite tancuri Abrams, cel puțin unul ... ei ar fi furnizat tancuri Leopard”, a spus el într-un interviu acordat ABC News.
McCall a adăugat că „Germania se așteaptă ca SUA să conducă” și că, potrivit acestuia, aproximativ 10 țări au tancuri Leopard în serviciu și au nevoie de acordul Berlinului pentru a le trimite în Ucraina.
Anterior, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat într-un interviu pentru ziarul El Diario că Germania este o țară care în mare nu permite UE să ia decizii cu privire la furnizarea de tancuri către Ucraina.
El a menționat că, deși furnizarea de arme ofensive ar putea fi o decizie foarte riscantă, care ar putea duce la escaladare, în prezent țările UE trebuie să își asume acest risc.
Anterior Pentagonul a anunțat un nou pachet de asistență militară de 2,5 miliarde de dolari Ucrainei sub formă de arme și echipamente, care includea, în special, 59 de vehicule de luptă de infanterie Bradley și 90 de vehicule blindate Stryker cu 20 de role de deminare, 53 de vehicule (MRAP) rezistente la mine și atacuri din ambuscadă, 350 de vehicule cu roți multirol foarte mobile. Statele Unite vor trimite și alte zeci de alte tipuri de vehicule, însă Washingtonul s-a abținut să furnizeze tancuri Abrams.
Rusia a trimis anterior o notă țărilor NATO din cauza furnizării de arme către Ucraina. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a remarcat că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. Ministerul de Externe al Federației Ruse a declarat că țările NATO „se joacă cu focul” furnizând arme Ucrainei.
Tancurile germanwe Leopard 2 - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2023
Internațional
Rușii explică de ce germanii refuză să le dea ucrainenilor tancuri Leopard
Fluxul de știri
0