Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rușii explică de ce germanii refuză să le dea ucrainenilor tancuri Leopard

© Photo : U.S. Army / Gertrud ZachTancurile germanwe Leopard 2
Tancurile germanwe Leopard 2 - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ordjonikidze: Germania a refuzat să furnizeze tancuri Leopard Ucrainei din cauza sentimentului de vinovăție față de Rusia.
CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Germania nu vrea să livreze Ucrainei tancuri Leopard 2 din cauza unui „sentiment de vinovăție istorică” față de Rusia, a declarat fostul adjunct al ministrului rus de Externe, Serghei Ordzhonikidze, într-un interviu acordat publicației Izvestia, care este citată de RIA Novosti.
„Se pare că germanii au încă un sentiment de vinovăție istorică față de poporul nostru atunci când tancurile germane au ucis ruși”, a spus el.
Ordzhonikidze a adăugat că probabil din conștiința germanilor nu a dispărut complet. În plus, spune fostul ministru adjunct de Externe, este de asemenea important ca parlamentul german s-a pronunțat împotriva acestei livrări.
„Guvernul, desigur, nu poate ține cont de opinia Parlamentului, dar acest lucru va veni împotriva opiniei deputaților aleși de popor. Populația se pronunță împotriva ideii că tancurile germane, ca în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, sp ucidă cetățni ai Rusiei”, a menționat diplomatul.
În același timp, Ordjonikidze nu a exclus ca Polonia, care are în arsenal tancuri Leopard, să le transmită Ucrainei fără a consulta poziția germană.
„Cu adevărat, nu cred că polonezii vor încălca disciplina NATO, decât dacă americanii sunt de acord cu acest lucru”, a conchis el.
Berlinul s-a abținut până acum să furnizeze tancuri Leopard 2 Ucrainei. În ultimele zile, presiunea asupra cancelarului german Olaf Scholz în această chestiune a crescut considerabil. Mai mulți șefi de stat UE l-au îndemnat public să ia o decizie pozitivă, adică să livreze aceste tncuri Kievului.
Potrivit ziarului german Süddeutsche Zeitung, cu referire la sursele sale, Scholz, într -o conversație cu președintele american, Joe Bayden, ar fi dt de înțeles clar că Germania va oferi tancurile sale Leopard 2 doar dacă partea americană ar transmite Kievutant tancurile Abrams. Mai târziu la Berlin, această presupusă condiționare a fost respinsă.
Pe fundalul operațiunii speciale rusești în Ucraina, Statele Unite și aliații săi NATO susțin Kievul trimițându-i arme în valoare de zeci de miliarde de dolari. Moscova, la rândul ei, a afirmat că furnizarea de arme occidentale nu face decât să prelungească conflictul, iar transportul de arme devine o țintă legitimă pentru armata rusă.
Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2023
Rusia
Livrarea de arme capabile să lovească Rusia va duce conflictul din Ucraina la un nou nivel
Fluxul de știri
0