Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Ministerul rus de Externe a comentat blocarea celor două site-uri de știri în limba rusă

© Photo : Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaMaria Zaharova
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2023
Abonare
Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a comentat blocarea celor două portaluri de știri în limba rusă din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că decizia SIS de a bloca accesul în Republica Moldova la portalurile de știri în limba rusă eadaily.com și bloknot.ru a fost următorul pas al Chișinăului oficial, care vizează înlăturarea completă a conținutului în limba rusă și mass-media în limba rusă din spațiul informațional al țării.
„Considerăm blocarea resurselor informaționale menționate ca o altă încălcare flagrantă de către autoritățile moldovenești, sub pretexte sincer exagerate, a principiului asigurării pluralismului de opinii și a libertății presei, precum și a dreptului vorbitorilor de limbă rusă din Moldova să acceseze informații”, este precizat în declarația Mariei Zaharova.
Oficialul rus a amintit că la fel s-a întâmplat pe 26 februarie 2022, când accesul la site-ul agenției de presă Sputnik Moldova a fost blocat. „Restricții similare au fost apoi impuse mai multor instituții media ruse sau moldovenești cu conținut în limba rusă. Din martie 2022, în Republica Moldova este în vigoare interdicția de difuzare a știrilor și a programelor TV social-politice rusești, iar canalele TV în limba rusă sunt amendate în mod regulat. Din 19 decembrie 2022, licențele a șase canale TV în limba rusă au fost revocate pentru „acoperire insuficientă corectă a evenimentelor naționale și a conflictului din Ucraina””, menționează Maria Zaharova.
Potrivit acesteia, toate acestea se întâmplă pe fundalul activității anti-rusești neîngrădite în țară a mass-media ucraineană și occidentală.
În context, reprezentantul MAE rus face apel către Chișinău să se abțină de la astfel de demersuri, care, potrivit oficialului rus nu au nicio legătură cu adevărata libertate și democrație. Totodată, Zaharova solicită autorităților de la Chișinău să ridice interdicțiile impuse anterior asupra mass-media în limba rusă.
Computer keyboard - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Societate
Încă două site-uri din Moldova au fost blocate de SIS. Care este motivul
Fluxul de știri
0