Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Fost președinte rus avertizează cu privire la un scenariu nuclear în Ucraina

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaMedvedev
Medvedev - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2023
Abonare
O putere nucleară nu a pierdut niciodată un conflict existențial, a reamintit celor de la Kiev fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.
CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik, Doina Crainic. „Nesocotiţii” care cer o înfrângere a Rusiei în Ucraina par să ignore faptul că un astfel de rezultat ar putea duce la o escaladare nucleară, a afirmat fostul președinte rus Dmitri Medvedev.
Medvedev, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate din Rusia, a reiterat avertismentul înaintea întrunirii de vineri, la baza aeriană americană Ramstein din Germania, dintre finanţatorii Ucrainei în domeniul militar. El i-a criticat pe politicienii occidentali care susțin înfrângerea Rusiei ca singura opțiune posibilă în Ucraina.
„Niciunul dintre acești nechibzuiţi nu este dispus să facă următorul pas logic: o pierdere suferită de o putere nucleară într-un război convențional poate declanșa începutul unui război nuclear. Puterile nucleare nu au pierdut niciodată un conflict major de care depindea soarta lor”, a scris Medvedev joi pe rețelele de socializare, potrivit RT.
Prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki este printre cei care susțin trimiterea de cât mai multe arme către Kiev. El a afirmat săptămâna aceasta că „înfrângerea Ucrainei poate deveni un preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial, astfel că astăzi nu există niciun motiv pentru a bloca sprijinul pentru Kiev și a amâna problemele la nesfârșit.”
Pericolul unei escaladări nucleare a fost menţionat de unii lideri occidentali, inclusiv de președintele american Joe Biden, ca scenariu pe care doresc să-l evite prin limitarea implicării lor în conflictul din Ucraina. De asemenea, au avertizat Moscova cu privire la desfăşurarea de arme nucleare în Ucraina, afirmând că aceasta ar fi considerată o provocare majoră.
Doctrina militară rusă permite utilizarea unor astfel de arme ca răspuns ultim, fie ca răspuns la un atac împotriva Rusiei sau a aliaților săi cu arme de distrugere în masă, fie în timpul unui conflict convențional care ar pune statutul ţării într-un risc semnificativ.
Moscova consideră că situația din Ucraina este un război proxy purtat împotriva Rusiei de către SUA și aliații lor. Scopul lor este de a crea cât mai multe daune posibile Rusiei, motiv pentru care prelungesc ostilitățile prin înarmarea Kievului și împiedicarea ajungerii la o soluţie negociată, spun înalți oficiali ruși.
Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că guvernul său nu va ezita să folosească toate mijloacele la dispoziție.
Computer keyboard - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Societate
Încă două site-uri din Moldova au fost blocate de SIS. Care este motivul
Fluxul de știri
0