Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Transporturile de petrol pe mare din Rusia, la cel mai înalt nivel din ultimele 10 luni

© AFP 2023 / ANGELOS TZORTZINISTankere de petrol
Tankere de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Nivelul exporturilor de petrol brut pe mare din Rusia a crescut la 3,8 milioane de barili săptămâna trecută, însemnând cel mai înalt nivel din aprilie 2022, a relatat Bloomberg.
BUCUREŞTI, 19 ian – Sputnik, Doina Crainic. În săptămâna până la 13 ianuarie, volumele agregate de petrol brut rusesc transportat pe mare au crescut cu 30%.
În termeni fizici, creșterea s-a ridicat la 876.000 de barili pe zi. Transporturile baltice s-au extins cu 626.000 de barili pe zi, comparativ cu săptămâna precedentă, în timp ce volumul mărfurilor expediate din Marea Neagră și porturile din Pacific ale țării a fost, de asemenea, ridicat. În același timp, creșterea volumului zilnic al transporturilor prin porturile din Marea Neagră a fost de 47%.
În general, exporturile pe mare au crescut cu 550.000 de barili pe zi și au totalizat 3,06 milioane de barili pe zi, însemnând cel mai mare volum din noiembrie, potrivit datelor, citate de RT. Se relatează că transporturile către Asia au crescut, iar cele către Europa aproape că s-au oprit.
Creșterea exporturilor pe mare este parțial atribuită unei scăderi a fluxurilor prin conducte către cumpărătorii tradiționali din UE. Totuşi, încetinirea legată de vremea blândă, ceea ce a determinat o scădere a fluxurilor săptămânale cu mai mult de jumătate, nu a fost inclusă în calcul.
Uniunea Europeană, ţările G7 și Australia au introdus un plafon de preț de 60 de dolari pe baril asupra petrolului rus, plafon care a intrat în vigoare pe 5 decembrie. Măsura a venit în urma embargoului impus de UE asupra importurilor de ţiţei brut rusesc transportat pe mare și a unor măsuri similare impuse de SUA, Canada, Japonia și Marea Britanie.
Sancțiunile au pus mai multă presiune asupra flotei de nave în scădere ale căror proprietari transportă în continuare ţiţei brut rusesc, interdicția cauzând călătorii mult mai lungi de transport. Călătoriile durează aproximativ 31 de zile din porturile baltice către India, comparativ cu doar o săptămână de la aceleași terminale către Rotterdam și aproximativ jumătate din acest interval pentru transporturile către Polonia.
Drept răspuns la sancțiunile legate de petrol, președintele rus Vladimir Putin a interzis vânzările de ţiţei brut şi de produse petroliere rusești către ţările care susțin plafonul de preţ. Ministerul rus de Finanțe se așteaptă ca bugetul țării să fie lipsit în ianuarie de aproximativ 54,5 miliarde de ruble (782 milioane dolari) reprezentând venituri energetice.
Mașina blindată nemțească Marder, la exerciții  - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Editoriale
Ce discută la Bruxelles șefii cartierelor generale NATO
Fluxul de știri
0