Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Occidentul s-a săturat să ajute Ucraina, a constatat prim-ministrul Poloniei

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaPremierul polonez Mateusz Morawiecki
Premierul polonez Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Abonare
Prim-ministrul polonez Morawiecki a spus că țările occidentale au obosit din cauza situației din jurul Ucrainei.
CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Țările occidentale s-au săturat să ajute Ucraina, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la televiziunea poloneză.
Politicianul a fost întrebat dacă liderii mondiali observă și apreciază rolul Varșoviei în sprijinirea Kievului. Morawiecki a răspuns pozitiv, dar a adăugat că „există și ceva de genul oboselii”.
Potrivit acestuia, în urmă cu doar câteva luni, discuțiile pe această temă au fost „la alte niveluri de empatie și implicare”.
„Astăzi este foarte expresiv și vreau să-i avertizez pe liderii lumii împotriva unor astfel de sentimente că Rusia are răbdare, mai ales pe termen lung,... iar Occidentul este oarecum obosit”, a spus premierul.
Anterior, s-a menționat că miniștrii apărării din Țările Baltice, Polonia și Marea Britanie vor discuta joi despre livrările de arme către Ucraina.
La această întâlnire, ei vor prezenta un nou pachet de asistență militară Kievului. Printre altele, armele grele au fost incluse în listă.
Este de așteptat ca asupra următoarelor pachete de ajutor să se convină pe 20 ianuarie, la o întâlnire care va avea loc la o bază militară din orașul german Ramstein.
Marea Britanie a anunțat deja că va trimite tancuri Challenger 2 și monturi de artilerie autopropulsate AS90 în Ucraina.
Rusia a trimis o notă țărilor NATO din cauza furnizării de arme către Ucraina. Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a menționat că orice transport care conține echipament militar va deveni o țintă legitimă pentru Moscova.
Ministerul de Externe a declarat că țările NATO „se jucau cu focul” furnizând arme Kievului.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a mai spus că livrările occidentale nu sunt favorabile pentru succesul negocierilor ruso-ucrainene și vor avea doar un efect negativ.
Fluxul de știri
0