Primul concert cu public în Sala cu Orgă din Chișinău, dupâ șapte luni de restricții - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Cultură
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre evenimentele din domeniul culturii

Elevii maghiari din România recită Eminescu

© Public DomainMihai Eminescu la 35 de ani, în 1885.
Mihai Eminescu la 35 de ani, în 1885. - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2023
Mihai Eminescu la 35 de ani, în 1885.. Foto de arhivă
Abonare
Tinerii elevi din școlile cu predare în limba maghiară din Harghita, îl sărbătoresc pe Eminescu printr-un concurs deja tradițional de recitare a versurilor marelui poet.
CHIȘINĂU, 15 ian -Sputnik, Bogdan Duca. Concursul de recitare a lui Eminescu a ajuns deja la ediția a XVII-a și a fost organizat și găzduit, timp de 15 ani, de școala gimnazială ”Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc.
În 2022, competiţia a fost extinsă la nivelul întregului judeţ şi s-a desfăşurat, în premieră, în mediul online, iar în acest an, concursul s-a adresat şi elevilor de la liceele cu predare în limba maghiară din Harghita, partenerul evenimentului fiind Colegiul Tehnic "Batthányi Ignác" din Gheorgheni.
Inițiatoarea acestui concurs este profesoara de limba română Bors Kinga, de la Şcoala Gimnazială "Petofi Sandor" din Miercurea Ciuc, cea care a făcut eforturi ca în fiecare an evenimentul să aibă loc.
La faza finală a ediţiei din acest an au participat 65 de elevi, din toate zonele judeţului, 43 dintre ei fiind de la gimnaziu şi 22 de la liceu.
Printre poeziile prezentate de cei 65 de elevi participanţi la faza judeţeană s-au numărat "Dorinţă", "De ce nu-mi vii", "Revedere", "Glossă", "Singurătate", "Dorinţa", "Lacul", "La Steaua" sau "Pe lângă plopii fără soţ". Unii dintre elevi au trimis înregistrări recitând în diverse locuri, cum ar fi o pădure, în faţa şemineului de acasă, în sufragerie, într-un castel sau în biblioteca de la şcoală.
Festivitatea de premiere a concursului a avut loc vineri, în mediul online, cu participarea atât a elevilor câştigători, cât şi a profesorilor îndrumători, membrilor juriului şi a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.
"Spui 'Eminescu', spui 'limba română'. Născându-te cu altă limbă maternă, versurile eminesciene devin muzică, iar muzica este limbaj universal. Sunt idei auzite de la un tânăr care a învăţat să iubească limba română când muzica eminesciană i-a răsunat, în copilărie, în urechile nedeprinse cu sensuri şi forme, dar care percepeau ritmuri. Această 'muzică' este forţa concursului pe care colegii mei, profesorii de limba şi literatura română Bors Kinga şi Szabó Zsolt, o duc mai departe de ani şi ani. Vocile elevilor de la secţia maghiară se armonizează cu ritmurile eminesciene într-un concurs în care fiecare dintre participanţi se devoalează prin recitare, diferit, particular, divers şi, totuşi, unitar. De dincolo de timp, Eminescu încă reuşeşte să ne aducă împreună", a declarat Manuela-Nicoleta Stângă, inspectorul școlar din județ.
Vlad Ciobanu - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2019
Societate
Vlad Ciobanu, actorul care l-a jucat pe Eminescu: A fost un rol deosebit pentru mine
Fluxul de știri
0