Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova impune noi sancțiuni Marii Britanii

© AP Photo / Matt DunhamBig Ben
Big Ben - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Rusia a extins sancțiunile împotriva Regatului Unit, punând pe lista neagră zeci de oficiali și jurnalişti, a anunțat joi Ministerul rus de Externe.
CHIȘINĂU, 13 ian – Sputnik. Măsura vine ca răspuns la politicile britanice pe care Moscova le consideră ostile.
Într-o declarație, Ministerul rus de Externe a denunțat „tendinţa anti-Rusia” a guvernului britanic, spunând că Marea Britanie „continuă să aplice în mod activ mecanismul sancțiunilor personale și desfășoară o campanie de propagandă intensă pentru a discredita țara noastră și a o izola pe scena globală”, se menţionează în declaraţie, potrivit RT.
În acest context, Moscova a decis să „includă în plus pe "lista neagră" un număr de membri ai Cabinetului [britanic], de reprezentanți ai agențiilor de aplicare a legii și ai corpului jurnalistic din Regatul Unit”. Sancțiunile se aplică asupra a 36 de persoane în total. Totuşi, Ministerul nu a oferit detalii cu privire la nume sau funcții specifice.
Ministerul de Externe a adăugat că Londra „a abandonat în mod deliberat dialogul constructiv” cu Moscova, îmbrățișând o atitudine de confruntare. Regatul Unit, acționând în colaborare cu Washingtonul, „răspândește informații false despre Rusia” și „incită la rusofobie”, se mai precizează în declaraţie.
Totodată, Ministerul a avertizat că „acțiunile ostile și retorica agresivă a oficialilor britanici nu vor rămâne fără un răspuns adecvat, iar sprijinul pentru regimul neonazist de la Kiev îi va costa scump pe stăpânii săi occidentali”.
Miercuri, Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei tancuri principale de luptă. Potrivit relatărilor anterioare din presă, Marea Britanie intenţiona să trimită aproximativ o duzină de tancuri Challenger 2 către Kiev.
După începerea operațiunii militare a Moscovei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Regatul Unit a impus sancțiuni severe Rusiei, înghețând activele aparținând unui număr mare de entități și persoane și introducând interdicții asupra exportului pentru o serie de industrii și servicii.
Drept răspuns, Moscova a sancționat de mai multe ori oficiali și cetățeni din Marea Britanie, vizând în total câteva sute de persoane. Runda anterioară de sancţiuni a fost anunțată de Ministerul de Externe al Rusiei în septembrie, fiind trecute pe lista neagră 30 de persoane care fie „au promovat în presă o agendă anti-Rusia”, fie au acţionat ca „reprezentanți ai lobby-ului apărării în Regatului Unit”.
Containere, comerț internațional - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2023
Economie
China se așteaptă la comerț record cu Rusia
Fluxul de știri
0