Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zaharova a demascat lipsa de obraz a UNHCR pentru indiferența față de detenția lui Kasem

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaMarat Kaesem
Marat Kaesem - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2023
Abonare
Zaharova calificat drept rușinoasă lipsa de pe ordinea de zi a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU a cazului încarcerării lui Kasem.
CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik. Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a calificat drept rușinos faptul că situația cu încarcerarea lui Marat Kasem, redactorul șef al redacției Sputnik Lituania în Letonia, nu este pe ordinea de zi a sesiunii Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.
„E rușinos că tema persecuției unui jurnalist pentru activitatea sa profesională, arestarea, detenția, interogatoriile repetate și așa mai departe nu face parte din subiectele permanente pe ordinea de zi a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Înseamnă că ceva nu este în regulă acolo”, a spus ea la radioul Sputnik.
Diplomatul a subliniat că țările occidentale nu vor putea evita responsabilitatea pentru detenția lui Kasem.
„Această indiferență rece, un fel de încredere de nezdruncinat că nu va urma nicio pedeapsă, trebuie (să le fie, n.red.) pur și simplu spulberată celor care cred că această situație va trece absolut neobservată, că și de această dată, acoperindu-se cu niște vorbe goale, povestind încă o dată fabule și lucruri contradictorii bazate pe unele dintre tezele lor despre libertate devenite deja semi-mitice, (că, n.red.) vor putea evita răspunderea. Nu vor putea. la. Și acum asta nu mia este ceva legat de justificarea noastră, de o indicarea din partea noastră spre cei care nu au dreptate. Aceasta este o chestiune ce va ține de o ofensivă a noastră reală, pentru că altfel pur și simplu nu poate fi”, a spus Zaharova.
Ea a subliniat că situația când un jurnalist este persecutat timp de mulți ani de regimuri politice care se consideră democratice, doar pentru activitatea sa profesională, trebuie să devină „un simbol al acelui arbitrariu total care se întâmplă acum pe teritoriul țărilor din Occidentul colectiv”.
Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a avertizat că reprezentanții ruși în organizațiile internaționale vor pune constant această problemă.
Secretarul de presă al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU a declarat pentru RIA Novosti că situația drepturilor omului în Letonia nu se află pe ordinea de zi a următoarei sesiuni, care va începe pe 27 februarie și va dura cinci săptămâni. Cu toate acestea, statul poate ridica această problemă în cadrul uneia dintre discuțiile generale care vor avea loc pe parcursul sesiunii.
Marat Kasem este cetățean al Letoniei, el locuiește și lucrează de câțiva ani la Moscova în grupul media Rossiya Segodnya, care include și Sputnik Lituania. Pe 30 decembrie jurnalistul a mers în Letonia în legătură cu unele probleme de familie și a fost reținut. Pe 5 ianuarie o instanță de la Riga l-a arestat, jurnalistul a fost încarcerat în închisoarea centrală din Riga.
Журналист, шеф-редактор Sputnik Литва Марат Касем  - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2023
Rusia
Cât de legală este reținerea la Riga a redactorului-șef al Sputnik Lituania, Kasem
Fluxul de știri
0