Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO joacă de partea Kosovo

© AP Photo / Dimitri Messinis Bombardara Belgraduljui de către NATO în 1999.
Bombardara Belgraduljui de către NATO în 1999. - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
NATO a refuzat cererea Belgradului de a desfăşura 1.000 de membri ai personalului de securitate şi militar sârb în Kosovo
Bruxelles, 10 ian – Sputnik, Marius Holdean. Cererea Serbiei de a desfăşura trupe în Kosovo a fost respinsă de NATO. Într-un interviu acordat duminică televiziunii sârbe, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că misiunea NATO în Kosovo - KFOR - a declarat că "consideră că nu este nevoie de întoarcerea armatei sârbe pe teritoriul Republicii Kosovo".
Totuşi, o rezoluţie din iunie 1999 a Consiliului de Securitate al ONU permite desfăşurarea de personal militar sârb în zone sensibile, cum ar fi bisericile şi localităţile cu majoritate sârbă, cu condiţia ca KFOR să aprobe desfăşurarea.
În decembrie, Belgradul a solicitat NATO autorizaţia de a desfăşura trupe în ţara vecină Kosovo, în urma unei serii de confruntări violente între autorităţile kosovare şi sârbii care locuiesc în regiunea de nord a ţării.
Vucic a criticat KFOR pentru faptul că informat Serbia despre decizia sa în ajunul Crăciunului ortodox pe stil vechi, după ce poliţia kosovară a arestat un soldat suspectat că a împuşcat şi rănit doi tineri sârbi în apropierea localităţii Shterpce.
Președintele sârb are de altfel reacţii tot mai dure la adresa Occidentului.
”L-am extrădat pe (fostul președinte iugoslav Slobodan) Milosevic. De ce a trebuit să extrădăm președintele? Am devenit parte din UE după aceea ? Nu, după aceea ne-am ucis propriul prim-ministru ( Zoran Djindjic – n.red.) – și din nou nu sunt sigur că aceasta este doar o chestiune internă. Apoi ni s-a spus: arestarea (fostul comandant al sârbilor bosniaci Ratko) lui Mladic, (fostul președinte al Republicii Sârbe)și Radovan Karadzic…. Și ce ați obținut? Liberalizarea vizelor? Și acum, dacă introducem sancțiuni, atunci se va dovedi că a venit timpul pentru un acord cu Kosovo”, a spus Vucic despre relația Serbiei cu Vestul.
Occidentul va cere autorităților sârbe să semneze un acord cu autoproclamata republică Kosovo de îndată ce Belgradul va sprijini sancțiunile împotriva Rusiei, a mai președintele sârb Aleksandar Vučić care a arătat că Belgradul rezistă presiunilor externe de aproximativ 100 de zile și refuză să impună sancțiuni împotriva Federației Ruse.
Fluxul de știri
0