Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Maia Sandu – un președinte pentru proști

© Sputnik / Rodion ProcaПрезидент Молдовы Майя Санду
Президент Молдовы Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2023
Abonare
Președinția Republicii Moldova a făcut publice cheltuielile administrației prezidențiale pentru vizitele externe efectuate în anul 2022
Potrivit unui comunicat de presă al Președinției aceste cheltuieli „au constituit 514.403,43 lei, mai puțin de jumătate din suma de 1.052.700 de lei, alocată din bugetul Președinției pentru anul trecut”. Pentru anul 2023, suma alocată pentru vizite în străinătate este de 700.000 de lei.
Chiar că am rămas stupefiat când am citit comunicatul de presă de la Președinție în care șefa statului se laudă că în anul trecut a cheltuit pentru deplasările de serviciu efectuate în străinătate doar jumătate de milion de lei (mai exact 514.403,43 lei), ceea e constituie mai puțin de jumătate din suma de un milion de lei (mai exact 1.052.700 de lei), alocată din bugetul Președinției pentru deplasări în anul trecut.
Ca să înțelegem ce se întâmplă: Maia Sandu se laudă că a economisit jumătate de milion de lei într-un an în care a adus la sapă de lemn economia țării și a înfundat în sărăcie lucie populația ei. Ea crede că această jumătate de milion de lei chiar contează într-un an în care inflația a sărit peste cota de 30 la sută, adică în care puterea de cumpărare a cetățenilor s-a redus cu o treime. Acum chiar nu știu ce să cred: Maia Sandu este proastă și nu înțelege ridicolul acestei situații sau ne consideră proști pe noi. Cred că este cazul al doilea.
Și de ce a trebuit să economisească jumătate de milion de lei pe deplasări? Nu era mai bine să meargă, spre exemplu, la Moscova, să negocieze prețul la gaze, ca să nu ajungem în situația în care cheltuielile pentru încălzirea locuinței să mănânce aproape toate veniturile lunare ale unei bune părți a populației. Pentru încălzirea pe gaz a unei case la sol, cu o suprafață medie, oamenii plătesc câte patru, cinci, dar unii chiar și șase și mai multe mii de lei pe lună. Dar știe oare Maia Sandu ce venituri au acești oameni și că niciun fel e compensații nu le salvează bugetul? Dacă ar ști, nu s-ar lăuda în mod ipocrit că a economisit jumătate de milion de lei.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2023
Politică
Ce ascunde vizita Maiei Sandu la Oradea?
Fluxul de știri
0