Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Varșovia, înfuriată de răspunsul Germaniei la cererea de reparații

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaMinisterul polonez de Externe
Ministerul polonez de Externe - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2023
Abonare
Ministrul adjunct de externe al Poloniei Mulyarchik a acuzat Germania de lipsă de respect după ce a refuzat să discute despre reparații.
CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Refuzul Germaniei de a discuta problema despăgubirilor cu Varșovia probează atitudinea lipsită de respect a Berlinului față de Polonia și polonezi, a declarat pentru agenția de presă PAP Arkadiusz Mulyarchik, ministrul adjunct de Externe al țării, comisarul guvernului pentru despăgubiri.
Anterior, Ministerul polonez de Externe a declarat că guvernul german a emis o notă diplomatică prin care refuză să negocieze cu Varșovia reparațiile pentru daunele cauzate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul german de Externe a răspuns la nota poloneză expediată încă pe 3 octombrie. Pe 3 ianuarie a fost primit la Varșovia.
Mulyarchik a criticat decizia Germaniei, afirmând că răspunsul Berlinului la nota poloneză „nu are niciun argument juridic”. „Acest răspuns, formulat într-o singură propoziție, arată o atitudine absolut lipsită de respect față de Polonia și polonezi”, a spus el.
Potrivit viceministrului, acesta nu a fost surprins de refuzul Berlinului de a discuta acest subiect. „Germania nu duce o politică amicală față de Polonia, ea vrea să-și stabilească sfera de influență aici și să trateze Polonia ca pe un vasal”, a subliniat Mulyarchik.
Totodată, el a promis că va lucra „consecvent și intens” pe problema despăgubirilor din Germania, exprimându-și părerea că, mai devreme sau mai târziu, Berlinul va fi nevoit să-și schimbe punctul de vedere.
Autoritățile poloneze cer reparații de 6,2 trilioane de zloți (aproximativ 1,3 trilioane de dolari) Germaniei pentru daunele din Al Doilea Război Mondial. La începutul lunii octombrie, o notă corespunzătoare a fost trimisă la Berlin prin intermediul Ministerului de Externe.
Guvernul german a declarat în repetate rânduri că nu vor plăti nimic: ei cred că au plătit deja o despăgubire destul de mare și nu există niciun motiv să pună la îndoială refuzul Poloniei de a acorda reparații în 1953.
Recent a devenit cunoscut faptul că Varșovia a cerut ONU să contribuie la problema obținerii despăgubirilor de război din partea Germaniei. Cu o cerere similară, Polonia s-a adresat la UNESCO și Consiliul Europei.
Партия социалистов провела протесты в районах Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2023
Editoriale
De ce în 2023 PAS și Sandu nu vor pleca de bunăvoie de la putere
Fluxul de știri
0