Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Va intra Bulgaria înaintea României în Schengen?

© Photo : Twitter / Karl NehammerКарл Нехаммер и Румен Радев
Карл Нехаммер и Румен Радев - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Portalul Inpolitics publică o analiză care arată că există un risc ca Bulgaria să intre în Schengen înaintea României
BUCUREȘTI, 4 ian – Sputnik Inpolitics arată că amorul neașteptat dintre cancelarul austriac și președintele bulgar, încununat cu invitația la Concertul de la Viena de Anul Nou și alte onoruri, plus anunțul vizitei oficiale la Sofia pe 23 ianuarie, ridică o întrebare tulburătoare: ar putea deveni realitate ideea decuplării Bulgariei de România pentru aderarea la spațiul Schengen?
Analiza indică faptul că președintele Bulgariei, Rumen Radev, nu doar că a fost singurul șef de stat invitat de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la legendarul Concert de Anul Nou de la Viena, pe 1 ianuarie, dar el a beneficiat și de niște onoruri suspect de mari pentru un lider politic căruia tocmai i se închisese, brutal, ușa Schengen în nas.
Astfel, Radev a avut parte de o discuție cu Nehammer pe teme politice dar, mai ales, legate de problema frontierelor, cu participarea inclusiv a altui invitat bulgar cu greutate, vicepremierul Atanas Pekanov, responsabil cu gestionarea fondurilor UE. Mai mult, Radev a vorbit și cu președintele federal Alexander Van der Bellen, plus că i s-a organizat o recepție chiar într-o pauză a concertului, semn că austriecii s-au întrebuințat serios, se arată în analiza citată.
Urmează ca Nehammer să viziteze oficial Bulgaria pe 23 ianuarie și să inspecteze zonele de frontieră ale statului, iar în paralel, în presa bulgară se vorbește tot mai insistent în ultima vreme despre o posibilă decuplare a Bulgariei de România.
Pe aceeași linie de idei, analiza îl citează și pe fostul premier Adrian Năstase cre arată că vizita presedintelui Bulgariei la Viena a distrus si ultimile iluzii in legatura cu functionarea „tandemului” româno-bulgar în strategia intrării în Spatiul Shengen.
Inpolitics atrage atenția că vizita lui Nehammer în Bulgaria va avea loc cu doar două zile înaintea Consiliului JAI din 25 ianuarie, de la Stockholm, capitala țării care deține președinția Consiliului UE, iar una dintre propuneri, lansate de ministrul de Interne al Austriei, ar putea fi tocmai decuplarea celor două țări, lucru care nu e clar dacă va fi de vreun folos și cărei țări anume, dar un lucru e sigur: decizia ar putea amâna discuțiile despre aderarea celor două țări câțiva ani buni.
”Decuplarea României de Bulgaria – inclusiv prin manevra insidioasă de la concertul vienez – ar reprezenta cea mai perfidă – dar și eficientă – lovitură administrată ambelor state de către acea parte a UE care nu vrea să audă de extinderea Schengen și pentru care Austria e doar un executant”, subliniază în final Bogdan Tiberiu Iacob în analiza sa.
Fluxul de știri
0