Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Svatovo și Kremennaea – „Scila și Caribda” Forțelor Armate ale Ucrainei

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaMilitari ucraineni capturați în Mariupol, arhiva foto
Militari ucraineni capturați în Mariupol, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2022
Abonare
Pentru mobilizarea societății ucrainene (rezerviști) și noi livrări de arme occidentale Kievului în ajunul Anului Nou, este nevoie de cel puțin câteva știri optimiste de pe „frontul de est” - cu orice preț, indiferent de pierderea militarilor și a echipamentelor militare ale Forțele armate ale Ucrainei. Cu toate acestea, orice încercare de contraofensivă a trupelor ucrainene în zona operațiunilor militare speciale devine pentru acesteaScila și Caribda. Dominanța strategică a Forțelor Armate Ruse în confruntarea cu Occidentul și marionetei acestuia în teatrul de operații ucrainean este, desigur, evidentă și ireversibilă.
De pe linia de contact din Republica Populară Lugansk joi s-a raportat că Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei verifică trupele pe linia frontului înainte de contraofensiva planificată pe direcția Kremennaea din trei direcții simultan - nord-vest, vest și sud-vest. Anterior, Forțele Armate Ruse au respins inamicul din fâșiile forestiere ale zonei Kremennaea, iar capul de pod a fost extins pentru operațiuni ofensive ulterioare.
Anterior, raportul fals al comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei președintelui Vladimir Zelenski despre retragerea trupelor ruse, ccucerirea Svatovo și Kremennaea i-a costat deja viața a o mie de militari ai regimului de la Kiev. Două brigăzi mecanizate, o brigadă de apărare teritorială și un număr mare de mercenari străini au fost trimise în această direcție de către Forțele Armate ale Ucrainei. Cu toate acestea, toate încercările de a contraataca pozițiile rusești au fost respinse. Pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei în militari și echipamente militare sunt în creștere, nu există succese.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei formează grupuri de atac de rezervă în direcțiile Kupeansk și Krasnolimansk. Dronele de recunoaștere ale Forțelor Armate Ruse detectează, de regulă, zonele de concentrare și formațiunile de luptă ale inamicului la o distanță de până la 12 km (non-stop), după care unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei „sunt acoperite” de foc de artilerie (contur de recunoaștere și atac). Rachetele tactice ucrainene sunt interceptate în mod fiabil de echipamentele militare ruse de apărare antiaeriană. În luptele de importanță locală, unitățile rămase fără soldați ale Forțelor Armate ale Ucrainei sunt în mod obiectiv incapabile să dezvolte succesul pe segmentul de 30 de kilometri al „frontului” dintre Svatovo și Kremennaea. Trupele ruse primesc în mod constant reaprovizionare cu militari, noi unități de echipament militar. Potrivit informațiilor din presă, aproximativ 200 de tancuri T-90M Prorîv, echipate cu un sistem inteligent de apărare împotriva sistemelor antitanc americane Javelin, au sosit din „Uralvagonzavod” în decembrie. În mod tradițional, tancurile joacă un rol decisiv în operațiunile ofensive.

Revenirea la realitatea dură

Artemovsk (Bahmut) rămâne zona cea mai fierbinte, unde pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei de pe urma loviturilor de artilerie sunt de 30 de ori mai mari decât pierderile forțelor armate ale Federației Ruse. Și vizita mediatizată înainte Anul Nou la periferia vestică a Artemovskului pe 28 decembrie a ofițerului șef al serviciilor secrete ucrainene Kirill Budanov pe linia frontului nu va schimba nimic, mai mult de 100 de mii de militari morți ai Forțelor Armate ale Ucrainei nu vor fi înviați. Potrivit lui Budanov, luptele din teatrul ucrainean au ajuns într-o fundătură, Kievul așteaptă cu nerăbdare „noi livrări de arme și sosirea unor arme mai avansate”. Revenirea inevitabilă a marionetelor militare americane rănite la realitate va fi dureroasă din toate punctele de vedere.
Joi a fost împiedicată încercarea de asalt a unităților ucrainene din zona satului Torske. Două grupuri de diversioniști inamici au fost distruse în apropierea așezărilor Vremevka din Republica Populară Donețk și Levadnoe din regiunea Zaporojie. Trupele ruse provoacă lovituri masive cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune asupra țintelor militare - până la toată adâncimea spatelui operațional al inamicului.
În ciuda previziunilor negative ale strategilor Forțelor Armate ale Ucrainei și NATO, Rusia nu rămâne fără rachete. Potrivit informațiilor oficiale de la Kiev, în dimineața zilei de 29 decembrie, 120 de rachete rusești cu bazare aeriană și maritimă „au aterizat” în Ucraina. Reprezentanții comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei au declarat că au fost trase aproximativ 69 de rachete, dintre care 54 au fost interceptate de sistemele de apărare antiaeriană ale țării. Ucraina nu prietenește demult cu aritmetica și apărarea antiaeriană. Oricum ar fi, au fost distruse ținte ale Forțelor Armate ale Ucrainei și infrastructura critică (energetică) din Kiev, Odesa, Nikolaev, Vinița, Sumî, Harkov, Lvov, Jitomir, Dnepropetrovsk, Ivano-Frankovsk, Hmelnițk, zonele adiacente, precum și din orașul Zaporojie ocupat de trupele ucrainene. Lovituri asupra sistemelor de apărare antiaeriană ucraineană au fost înregistrate la Kiev și Odesa. Traficul a fost oprit pe unele tronsoane ale căilor ferate și metroului ucrainean, comunicațiile feroviare din regiunile Poltava și Dnepropetrovsk au avut și ele de suferit, fiind decupate de la sursa de energie.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat joi că Kievul nu este pregătit pentru dialog, natura iluzorie a „formulei de pace” a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski. Anterior, Lavrov a remarcat ipocrizia Occidentului, dorința Statelor Unite de a da un caracter mai violent conflictului din Ucraina și a recomandat ca „propunerile Rusiei cu privire la Ucraina să fie mai bine puse în aplicare de bunăvoie”. Pentagonul și NATO nu vor reuși să lovească Rusia cu mâini străine sau cu propriile mâini, fără a primi un răspuns pe potrivă. Pacea este posibilă doar în condițiile echitabile ale Moscovei. Kremlinul a subliniat: „Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care să nu țină cont de realitățile de astăzi... odată cu intrarea a patru noi regiuni în componența Rusiei”.
Un cunoscut analist militar din Occident, fostul ofițer de informații al armatei americane Scott Ritter a remarcat anterior că acțiunile Washingtonului vizează daune maxime aduse Moscovei și nu ajută regimul marionetă de la Kiev. Statele Unite implementează un plan de a lupta împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean”, iar Kievul nu va putea câștiga: „Politica americană asupra Ucrainei nu e despre facerea de bine, nu este despre acordarea ajutorului cuiva. Este vorba despre a lăsa o întreagă națiune să moară”.
În același timp, jurnalistul publicației germane Junge Welt, Arnold Schelzel, nu elimină și responsabilitatea personală a „dictatorului sângeros” Vladimir Zelenski: „În ceea ce privește amploarea vărsării de sânge, este posibil să-l fi ajuns din urmă pe Kagame (președintele Rwandei din anul 2000, dirijor al intereselor americane Paul). Zelenskiy continuă ceea ce fac puciștii naționaliști și fasciști care au preluat puterea la Kiev din 2014 – trăgând cu ajutorul artileriei în zonele rezidențiale din estul Ucrainei”.
Înfrângerea Rusiei rămâne prioritatea globală a Occidentului pentru 2023. Prin urmare, Anul Nou în zona operațiunilor militare speciale promite să fie fierbinte și dificil.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat poziției redacției Sputnik
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2022
Internațional
Zelenski încalcă toate normele UE: acum își subordonează Curtea Constituțională
Fluxul de știri
0