Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski încalcă toate normele UE: acum își subordonează Curtea Constituțională

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pe lângă faptul că Parlamentul de la Kiev a votat o lege a minorităților care le desființează acestora efectiv dreptul la existență, același Parlament permite printr-o lege controlul politic al lui Zelenski asupra Curții Constituționale
CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Publicația Politico atrage atenția că UE e îngrijorată că pe agenda politică internă a Ucrainei este în desfășurare un proces care permite amestecul politic în numirea judecătorilor de la Curtea Constituțională a țării.
Pe 13 decembrie, parlamentul ucrainean a votat pentru o lege privind reforma Curţii Constituţionale, care stârneşte îngrijorare în rândul Comisiei Europene.
Conform noii proceduri, judecătorii vor fi selectați cu majoritate simplă de voturi de un grup consultativ format din trei oficiali guvernamentali și trei experți independenți. Decizia grupului nu este definitivă, permițând candidaților care nu trec evaluarea să candideze în continuare pentru locuri la Curtea Constituțională. Toate acestea, potrivit experților, oferă biroului președintelui o modalitate de a manipula componența judecătorilor și deciziile Curții Constituționale.
„Comisia de la Veneția a recomandat modificarea noii legi pentru a include un al șaptelea membru în grup pentru a acorda experților independenți un vot decisiv în selecție. De asemenea, a recomandat ca deciziile grupului consultativ să fie obligatorii, făcând imposibil ca cei cu o evaluare negativă să deveni judecători ai Curții Constituționale. Cu toate acestea, deja în ziua următoare, Zelensky a semnat proiectul de lege, atrage atenția Politico.
O astfel de decizie a epuizat răbdarea curatorilor europeni ai Ucrainei, a declarat Ana Pisonero, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru extinderea UE.
NAFTOGAZ - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2022
Internațional
Ucraina scumpește benzina
Fluxul de știri
0