Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mii de bărbați ucraineni fug de recrutare

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaMilitar ucrainean pe un poligon din Kiev, Ucraina
Militar ucrainean pe un poligon din Kiev, Ucraina  - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2022
Abonare
În ciuda propagandei victorioase difuzate atât de regimul de la Kiev cât și de instrumentele de propagandă media ale NATO, ucrainenii nu vor să lupte pentru Zelenski și nici nu cred în victorie.
CHIȘINĂU, 30 dec- Sputnik, Bogdan Duca. De la începutul conflictului din Ucraina, pe data de 24 februarie, autoritățile române au identificat pe teritoriul României circa 4900 de bărbați ucraineni ce au fugit din țara vecină pentru a evita trimiterea pe front.
Legea marţială instituită în Ucraina după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie interzice plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, cu excepţia celor care sunt scutiţi de mobilizare în caz de război, celor care au motive medicale şi taţilor cu cel puţin trei copii.
Cei 4900 au tranzitat ilegal frontiera dintre România și Ucraina, evitând controlul dinspre partea ucraineană, dar apoi au solicitat, odată prinși de autoritățile românești, protecție din partea Statului român, întrucât vin dintr-o zonă de conflict.
Aceşti bărbaţi ucraineni, care ”au intrat în România fără efectuarea formalităţilor de control la punctele de frontieră”, au fost găzduiţi în centrele regionale pentru solicitanţii de azil, se arată în informarea dată de Poliția de Frontieră agenției spaniole de presă EFE.
Până la îndeplinirea complexelor proceduri pentru acordarea sau respingerea dreptului la azil, autoritățile române au obligația prin lege de a proteja solicitanții și de a respinge orice cerere de extrădare a acestora.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2022
Rusia
Lavrov: Pe teritoriul Ucrainei se află zeci, posibil chiar sute de militari americani
Fluxul de știri
0