Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia: opoziția se unește contra lui Erdogan

© AFP 2024 / ADEM ALTANRecep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2022
Abonare
Opoziția din Turcia este optimistă: va reuși să îl înlocuiască pe președintele Recep Erdogan, după două decenii în care acesta a condus Turcia.
CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Un bloc de opoziţie format din şase partide, condus de CHP şi de formaţiunea naţional-conservatoare Iyi (Bine), ar urma să anunţe un candidat comun care să încerce să câştige în faţa lui Erdogan. Coaliția nu este însă consolidată de niciun alt program decât acela al înfrângerii lui Erdogan.
"Oamenii s-au săturat de Erdogan. Spun că este prea mult", a declarat pentru DPA Kemal Kiliçdaroglu, liderul principalului partid secular de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP).
Majoritatea oamenilor duc dorul "democraţiei, libertăţii şi justiţiei", a adăugat el de la sediul partidului din Ankara. "Va începe o nouă eră", a mai spus liderul CHP, făcând referire la alegerile critice programate pentru mijlocul lui 2023.
Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din Turcia sunt programate pentru mijlocul lunii iunie, însă media locale au speculat recent în legătură cu posibilitatea unui scrutin anticipat.
În ciuda puterilor sale tot mai mari, de la cele judiciare la cele financiare, popularitatea lui Erdogan este în scădere din cauza problemelor economice şi a unei inflaţii record, de peste 80%, potrivit lui Turhan Çömez, fost consilier al lui Erdogan şi membru al partidului de opoziţie Iyi.
Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), condus de Erdogan, nu pare însă impresionat de încrederea în sine pe care o afişează opoziţia unită.
Deşi dificultăţile economice vor juca un rol important la viitoarele alegeri, majoritatea votanţilor încă au încredere în capacitatea lui Erdogan de a rezolva problemele, a declarat un oficial al AKP, sub protecţia anonimatului.
Conform unor sondaje de opinie recente, votanţii au o încredere scăzută că opoziţia poate rezolva problemele financiare ale ţării, a spus Özer Sencar, şeful institutului de sondare a opiniei publice Metropoll.
Oponenţii lui Erdogan sunt "prea optimişti", iar preşedintele încă poate câştiga "împotriva unui contracandidat slab", a declarat el pentru DPA.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2022
Rusia
Lavrov: Pe teritoriul Ucrainei se află zeci, posibil chiar sute de militari americani
Fluxul de știri
0