Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Evoluția prețurilor la carburanți pe parcursul anului 2022: Care a fost cel mediu

© Sputnik / Mihai Carauscarburanți
carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2022
Abonare
ANRE a prezintat evoluția prețurilor la carburanți pe parcursul anului 2022. Iată care este prețul mediu anual al motorinei.
CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. În anul 2022, piața carburanților a fost puternic influențată de factori precum războiul din Ucraina, modificarea surselor și căilor logistice de aprovizionare, de sancțiunile impuse de comunitatea internațională Federației Ruse și incertitudinea generală existentă pe piețele petroliere. Aspectele date au avut un impact puternic asupra prețurilor la petrol și la produsele derivate din acesta pe plan internațional, care s-au reflectat direct și asupra prețurilor din Republica Moldova.
În consecință, pe parcursul anului au fost înregistrate două valuri puternice de scumpiri (martie-aprilie și iunie-iulie), fiind înregistrate și cele mai mari prețuri la carburanți din istoria țării. În același timp, în anumite perioade prețul la motorină în mod atipic s-a poziționat la un nivel mai înalt în comparație cu benzina.
Datorită eforturilor colective depuse de către statele membre ale Uniunii Europene și țările G7, către a doua jumătate a anului curent prețurile la carburanți au urmat o tendință de scădere, ajungând spre sfârșitul lunii decembrie sub media anuală cu 4,07 lei/litru (15%) la benzină și, respectiv, cu 2,80 lei/litru (11%) la motorină.
În conformitate cu evoluțiile cotațiilor internaționale înregistrate la finele anului, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru ziua de 30.12.2022 sunt stabilite la nivelul de:
22,48 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+ 8 bani);
23,22 lei/litru - pentru motorina standard (- 5 bani).
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică constată că Metodologia actuală de stabilire a prețurilor la produsele petroliere și-a demonstrat pe deplin eficiența, inclusiv în condiții de criză și vine să asigure consumatorii că nivelul prețurilor este influențat exclusiv de factori obiectivi, precum evoluțiile pe piața internațională sau rata de schimb valutar, excluzând posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire al acestora.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2022
Societate
Energocom va cumpăra energie electrică din România: Care este prețul
Fluxul de știri
0