Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bolea: Producătorii moldoveni produc mai puțin de 50 la sută din necesarul de lapte

© Sputnik / Miroslav RotariImagine simbol
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2022
Abonare
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a prezentat bilanțurile anului agricol 2022.
CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Producătorii moldoveni produc mai puțin de 50 la sută din necesarul de lapte, restul fiind de import, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, făcând bilanțul anului 2022.
“Astăzi noi avem cred că peste 50 la sută din necesarul din produse lactate sunt de import în republica Moldova. Cerea ce ne facem să fim extrem și extrem de vulnerabili la capitolul aprovizionării populației cu producție lactată de calitate”, a declarat Bolea.
Ministrul a spus că astăzi în fermele din țara noastră avem 17 mii 100 de vaci. Această cifră se datorează faptului că subvenționarea s-a trecut la plăți pe cap de animal. La data de 1 ianuarie 2021, în ferme erau 5 mii 100 de vaci, iar la data de 1 ianuarie 2023 vom fi 17 mii 100 de vaci.
„Este o creștere impresionant ca număr (de bovine), din păcate nu am avut o creștere la fel de impresionantă și la volumul de lapte”, a spus Bolea.
Potrivit lui, producătorii moldoveni au vaci de productivitate foarte scăzută. Iată de ce din 2023 Ministerul Agriculturii va trece la plata subvențiilor pe litru de lapte (nu pe capete de bovină), ceea ce va duce la creșterea productivității. Pentru acest scop sunt prevăzute 25 de milioane de lei.
“25 de milioane pentru modernizarea producției de lapte în Republica Moldova. Banii vor fi destinați fermelor existente, dar și pentru crearea de ferme noi”, a mai spus ministrul.
control vamal - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2022
Politică
Moldovenii care vor dori să ajungă în UE vor plăti o taxă
Fluxul de știri
0