Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldovenii care vor dori să ajungă în UE vor plăti o taxă

© Sputnik / Mihai Carauscontrol vamal
control vamal - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
MAEIE a oferit precizări referitor la aplicarea ETIAS față de cetățenii Republicii Moldova
CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. În anul 2023 intră în vigoare regulamentul privind înregistrarea cetățenilor moldoveni care intră pe teritoriul țărilor UE în Sistemul european de informare și autorizare a călătorilor (ETIAS). Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
"Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) presupune că cetățenii fiecărui stat, care beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor urma să obțină înainte de o călătorie în spațiul Schengen o autorizație de călătorie electronică", a scris MAEIE.
Potrivit ministerului de resort, autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani și va costa 7 euro.
Autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea autorizației de călătorie.
"Actualmente UE planifică începerea funcționării ETIAS din noiembrie 2023. De menționat că anterior data respectivă a fost amânată, spre exemplu, data lansării a fost stabilită și pentru mai anul viitor", a mai scris MAEIE.
Pentru o perioadă de 6 luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională. La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de 6 luni din momentul începerii funcționării ETIAS.
La începerea funcționării ETIAS, Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene vor organiza o campanie de informare cu privire la aplicarea sistemului. În cazul Republicii Moldova, campania de informare se va desfășura inclusiv în limba română.
Reparația liniilor de curent electric, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2022
Societate
Pene de curent de mare amploare în UE
Fluxul de știri
0