Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mașini de luptă, dispuse în apropierea Taiwanului

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaРоссийско-китайские учения "Морское взаимодействие - 2021"
Российско-китайские учения Морское взаимодействие - 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Jurnalistul Dan Tomozei scrie pe blogul său că Armata Populară Chineză de Eliberare a implicat 71 de avioane de vânătoare, bombardiere și 7 nave de război în cadrul unui exercițiu în apropierea Insulei Taiwan.
CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Fierbere mare în jurul Taiwanului, acolo unde Armata Populară Chineză de Eliberare – PLA – a implicat un număr de 71 de avioane de vânătoare, bombardiere și șapte nave de război cadrul unui exercițiu în apropierea Insulei Taiwan.
Acțiunea este un răspuns la recenta escaladare a relaționărilor SUA- Taiwan.
Jurnalistul Dan Tomozei scrie, pe blogul său, că exercițiul a depășit ca amploare exercițiile PLA derulate în luna august a acestui an, care au fost declanșate în urma vizitei președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.
Experții militari chinezi spun că PLA a demonstrat din nou „capacitatea de a bloca insula și încercările de interferență externă”, după ce președintele Joe Biden a semnat Legea de autorizare a apărării naționale pentru anul fiscal 2023.
În această lege, pentru prima dată, guvernul SUA asumă în mod oficial că va finanța furnizarea de arme pentru Insula Taiwan.
Autoritățile de la Beijing consideră că decizia SUA este o provocare gravă care depășește linia roșie a relațiilor China-SUA. Din acest motiv, exercițiile PLA reprezintă un răspuns care demonstrează voința și capacitatea Chinei de a proteja integritatea teritorială.
În cadrul unui mesaj promovat de Ministerul chinez al Apărării se subliniază că „Taiwan este parte inalienabilă a Chinei, iar operațiunea are ca scop protejarea păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, pentru care vor fi adoptate orice contramăsuri necesare”.
Un comunicat oficial al PLA arată că, din totalul aeronavelor implicate, aproximativ 47 aeronave militare au fost detectate în așa-numita linie mediană a Strâmtorii Taiwan, intrând în zona de identificare a apărării aeriene de sud-vest a insulei.
Între cele 47 de aeronave s-au regăsit: 12 avioane de vânătoare J-11, șase avioane de vânătoare Su-30, o dronă de recunoaștere militară CH-4, șase avioane de vânătoare J-10, 18 avioane de vânătoare J-16, un avion de război electronic Y-8, un avion de război anti-submarin Y-8, un KJ-500 și o dronă de recunoaștere WZ-7.
Exercițiile din ultimele zile au coincis cu alte activități majore ale PLA aflate în curs de desfășurare, în care este implicat portavionul Liaoning aflat în Pacificul de Vest, și exercițiul naval comun China-Rusia în Marea Chinei de Est.
China și Rusia au derulat, în ultima săptămână, exercițiul naval „Joint Sea 2022” în Marea Chinei de Est, cu scopul de a evidenția determinarea și capacitatea celor două armate de a consolida eforturile pentru a face față în comun amenințărilor la adresa securității maritime, dar și pentru a proteja pacea și stabilitatea regională și internațională.
Președintele chinez Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2022
Internațional
Xi Jinping admite utilizarea forței militare pentru reunirea Chinei cu Taiwan
Fluxul de știri
0