Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Xi Jinping admite utilizarea forței militare pentru reunirea Chinei cu Taiwan

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaPreședintele chinez Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez
Președintele chinez Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2022
Abonare
Xi Jinping: China dorește reunificarea pașnică cu Taiwan, dar este gata și să folosească forța
CHIȘINĂU, 17 oct - Sputnik. Beijingul este angajat în reunificarea pașnică cu Taiwan, dar nu va promite că va renunța la utilizarea forței, a declarat președintele chinez Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez, într-un discurs la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist din China.

„Insistăm cu sinceritate și cu toată puterea asupra perspectivei reunificării pașnice, dar nu vom promite niciodată că vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare împotriva amestecului forțelor externe și a numărului extrem de mic de separatiști care pledează pentru independența Taiwan-ului, precum și activitățile lor secesioniste”, a spus el, fiind citat de RIA Novosti.

Potrivit politicianului, astfel de acțiuni „nu vor fi în niciun caz îndreptate împotriva majorității oamenilor din Taiwan”.
Liderul chinez a anunțat, de asemenea, intenția de a continua reformele armatei pentru a atinge obiectivul stabilit de a obține o forță armată de clasă mondială până la centenarul Armatei Populare de Eliberare a Chinei din 2027.
Relațiile oficiale dintre guvernul central chinez și provincia sa insulară s-au rupt în 1949, după ce forțele Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek, învinse într-un război civil cu Partidul Comunist Chinez, s-au mutat în Taiwan.
Contactele de afaceri și informale dintre insulă și China continentală au reluat la sfârșitul anilor 1980. De la începutul anilor 1990, părțile au început să contacteze prin intermediul organizațiilor neguvernamentale - Asociația Beijing pentru Dezvoltarea Relațiilor de-a lungul strâmtorii Taiwan și Fundația Taipei pentru Schimburi între strâmtoare.
Drapelele rus și american  - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2022
Analize și opinii
Un expert a explicat diferența dintre criza din Ucraina de cea din Caraibe
Fluxul de știri
0