Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de tare se vor scumpi gazele şi electricitatea în Germania în 2023

© Sputnik / Mihai CarausPlită de gaz
Plită de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2022
Abonare
Creşterile de prețuri la gaz și electricitate vor fi de 112 și 44% în 2023, potrivit cercetării de piață Verifox publicate de cotidianul financiar german Handelsblatt.
CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Sarabanda scumpirilor nu se opreşte. Pentru Germania, se estimează că gazele se vor scumpi cu încă 112% anul viitor în Germania, iar electricitatea cu 44%. Acest lucru reprezintă un indicator şi pentru restul Europei.
„În ciuda faptului că guvernul federal va limita prețurile la energie în viitor, consumatorii de energie electrică vor plăti în medie cu 44 la sută mai mult în ianuarie decât în ​​toamna anului 2021, când prețurile la energie au început să crească vertiginos. În cazul gazelor, se așteaptă o creștere de 112 la sută”, scrie publicația Handelsblatt.
Nu trebuie uitate nici alte previziuni sumbre. Astfel, Europa a suferit o pagubă de aproape un trilion de dolari americani din cauza majorării masive a prețurilor la energie după sancțiunile impuse Moscovei, iar astfel de prețuri mari ar putea să se mențină în următorii câțiva ani, conform unei analize Bloomburg. Pe de altă parte însă, conform datelor de la Kpler, furnizor de soluții pentru piața mărfurilor principale, în primele zece luni ale acestui an, exporturile americane de gaz natural lichefiat au crescut cu aproape 150%, SUA devenind cel mai mare ofertant de gaz natural pentru țările europene.
Creşterile de preţuri sunt cauzate şi de profitul pe care SUA vrea să îl facă de pe urma Europei, după cum a arătat chiar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron: „Dacă vorbim despre lupte armate, Ucraina și geopolitică, am colaborat totdeauna cu SUA. Dar când aruncăm o privire asupra situației după conflictul ruso-ucrainean, prețurile gazului natural și al altor energii se majorează substanțial. Noi am devenit un ţap ispăşitor.”
Şi vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a indicat SUA ca vinovate de criza din Europa: „Măsurile de subvenționare din Legea de reducere a inflației constituie o discriminare la adresa sectoarelor europene, precum automobile, resurse energetice regenerabile, baterii și cele cu energie intensivă. Uniunea Europeană manifestă o mare preocupare față de această lege și a făcut multe demersuri pe lângă SUA în legătură cu aceasta. Noi cerem echitate.”
Website-ul „moderndiplomacy.eu” a comentat direct că SUA aplică „capitalismul imperialist” și urmăresc exploatarea existenței și dezvoltării altor țări prin diferite mijoace răutăcioase. „Tot mai mulți oameni au conștientizat că inamicii adevărați ai Europei sunt Statele Unite ale Americii”, a adăugat această instituție de presă europeană.
Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2022
Rusia
Rusia va devia livrările de gaz departe de vest
Fluxul de știri
0