Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria vrea ca Parlamentul European să fie dizolvat

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaParlamentul european
Parlamentul european - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Scandalul recent de corupție din Parlamentul European este un semn că instituția UE ar trebui abolită în forma sa actuală, a declarat miercuri premierul ungar Viktor Orban.
CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Orban a adăugat că Parlamentul European avea deja o reputație proastă.
Observațiile lui Orban vin după ce Eva Kaili, un politician grec care a fost unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, a fost arestat și acuzat în această lună de corupție pentru primirea de mită din Qatar.
„Ungurii ar dori ca Parlamentul European să fie dizolvat în forma sa actuală”, a spus premierul ungar la o conferință de presă la Budapesta, potrivit RT.
Potrivit lui Orban, scandalul „atrage atenția asupra faptului că parlamentele naționale au un sistem de control mai puternic”, adăugând că legiuitorii din parlamentele statelor membre ar trebui delegaţi pentru Parlamentul European, decât să fie aleși separat.
„Și, în mod evident, știu poziția noastră politică: mlaștina trebuie să fie drenată”, a spus premierul.
Budapesta s-a confruntat în mod repetat cu Parlamentul European și cu alte instituții ale UE în mai multe chestiuni, inclusiv cu privire la drepturile imigranţilor și LGBTQ. La rândul său, Bruxelles-ul a acuzat guvernul conservator al lui Orban de subminarea statului de drept pe plan intern.
Ungaria, a cărei economie depinde foarte mult de importurile de energie rusească, a criticat și sancțiunile UE impuse Moscovei ca răspuns la operațiunea sa militară din Ucraina, care a fost lansată la sfârșitul lunii februarie. Spre deosebire de multe dintre statele membre ale blocului, Orban a refuzat să trimită arme către Kiev.
„Dacă ar fi după noi, nu ar exista o politică de sancțiuni. Nu este în interesul nostru să separăm permanent economiile europeană și rusească, astfel că încercăm să salvăm ceea ce poate fi salvat din cooperarea noastră economică cu Rusia”, a spus Orban miercuri.
Inscripție proiectată pe un perete al clădirii Parlamentului European - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2022
Internațional
UE, avertizată să nu transforme scandalul de corupție din PE într-o campanie anti-Qatar
Fluxul de știri
0