Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania naționalizează un gigant energetic

© Sputnik / Александр Гальперин / Accesați arhiva multimediaVIII Петербургский международный газовый форум. День первый
VIII Петербургский международный газовый форум. День первый - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2022
Abonare
Guvernul german a finalizat planul de salvare a importatorului de gaze UNIPER, a anunţat joi Ministerul german al Economiei și Ministerul german al Finanțelor într-o declarație comună
CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Guvernul controlează acum 99% din acțiunile companiei.
Acționarii UNIPER şi-au dat acordul luni pentru planul de salvare a companiei. O zi mai târziu, aprobarea pentru măsură a fost acordată de Comisia Europeană, aprobare care a fost necesară deoarece salvarea este efectuată de un stat membru al UE.
„Guvernul federal a dobândit o participație la furnizorul de energie UNIPER. Participaţia statului asigură aprovizionarea cu energie a Germaniei”, se arată în declarația celor două ministere, potrivit RT.
Berlinul a propus inițial naționalizarea UNIPER în septembrie, când compania era la un pas de insolvență din cauza prețurilor ridicate la energie și a opririi fluxurilor de gaze de la principalul său furnizor, Rusia. Planul include o injecție de capital imediată de 8 miliarde de euro și injecții suplimentare de până la 26,5 miliarde de euro, pe care Germania le va plăti în mai multe tranșe până în 2024.
În conformitate cu acordul dintre stat și conducerea UNIPER, care va rămâne în vigoare după naționalizare, guvernul trebuie să-și reducă treptat participația la 25%, plus o acțiune până în 2028.
UNIPER este cel mai mare furnizor de gaze din Germania, furnizând energie către aproape jumătate din municipalitățile țării. Este, de asemenea, a patra cea mai mare companie de stocare a gazelor din Europa. Salvarea companiei a costat deja Berlinul peste 50 de miliarde de euro.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2022
Rusia
Gazprom: Livrarea gazului rusesc în UE, neafectată de explozia gazoductului din Rusia
Fluxul de știri
0