Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria menţionează greșeala principală a Occidentului în Ucraina

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2022
Abonare
Încercarea de a transforma ţara într-o bază militară împotriva Rusiei a fost o eroare, a declarat președintele parlamentului ungar.
CHIȘINĂU, 22 dec – Sputnik. Occidentul a făcut o gafă uriașă când a încercat să transforme Ucraina într-un bastion anti-Rusia, nelăsându-i Moscovei nici o altă opțiune decât să intervină, a declarat marți președintele parlamentului ungar, Laszlo Kover, citat de RT.
Vorbind pentru InfoRadio, Kover a comentat că războiul din Ucraina a schimbat harta geopolitică globală. El a adăugat că, pe măsură ce Occidentul a introdus noi sancțiuni împotriva Rusiei, elitele politice europene, „din anumite motive, au dorit cu fervoare distrugerea Rusiei din punct de vedere economic [și] politic”, separând-o de UE prin „crearea unei noi cortine de fier”.
În timp ce a condamnat campania militară a Rusiei în Ucraina, preşedintele a menționat că Occidentul, de câteva decenii, a împins Moscova departe de „vechile sale granițe imperiale”. Mai mult, Moscova a observat că „acest lucru nu este suficient pentru Occident”, deoarece acesta se apropie tot mai mult de teritoriile centrale ale ţării, a mai spus el.
„Cred că lumea occidentală a făcut o greșeală strategică atunci când a încercat nu numai să îndepărteze Ucraina din sfera de interes a Rusiei, dar și să o transforme într-o populație și într-o bază militară împotriva Rusiei”, a subliniat el, adăugând că Moscova a considerat că nu mai poate sta inactivă în fața acestor eforturi.
Kover a subliniat că regimul de sancțiuni împotriva Moscovei „a afectat Europa mult mai mult decât Rusia”, subliniind că Europa Centrală ar trebui să facă tot posibilul să evite să devină „periferia de est a unui imperiu nord-atlantic”.
Deși a cerut o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina, președintele parlamentului ungar a mai afirmat că „scenariul optim” pentru Europa ar fi instituirea unui „sistem european de pace în care nevoile de securitate ale celuilalt să fie luate în considerare de ambele părți”.
Comentariile sale vin după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că conflictul va fi în cele din urmă soluționat pe cale diplomatică, reiterând că Occidentul va trebui să vină cu un fel de garanții de securitate nu numai pentru Kiev, dar și pentru Moscova.
Luni, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că operațiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este „absolut necesară” pe fondul încercărilor repetate ale Occidentului de a transforma Ucraina în „anti-Rusia”.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2022
Rusia
Gazprom: Livrarea gazului rusesc în UE, neafectată de explozia gazoductului din Rusia
Fluxul de știri
0