Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Situație alarmantă! Spitalele din țară sunt pline de pacienți cu viroze

© Photo : Miroslav RotariSalon pentru copii
Salon pentru copii - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2022
Abonare
Ministrul Sănătății spune că spitalele raionale, cele municipale și republicane, dar și secțiile de reanimare ale acestora sunt pline de pacienți care luptă cu virozele.
CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Spitalele din țară sunt pline, iar în unele secții au fost suplimentate paturile pentru viroze. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni la un post TV din țară.
Potrivit ministrei, numai în ultimele zile au fost spitalizați aproape 1000 de pacienți cu viroze, cei mai mulți fiind copii. Nemereco mai spune că valul de infecții respiratorii care face acum ravagii este o consecință a pandemiei COVID-19 și a regulilor stricte de izolare impuse în perioada pandemică.
„Spitalele sunt aglomerate. Această situație a fost prognozată încă din perioada pandemiei de către specialiști, epidemiologi, deoarece am avut o perioadă de lockdown, de muncă online, de nefrecventare a grădinițelor, iar generația copiilor de la 0-4 ani sunt copiii care nu au cunoscut niciodată virozele și nu și-au format o imunitate naturală. Comparativ cu anul trecut, avem o creștere de 2,5 ori a tuturor infecțiilor respiratorii. Perioada debutului virozelor este octombrie, de la 3 octombrie și până la momentul actual s-au înregistrat 76 de mii de cazuri, atât la copii, cât și la adulți”, a spus Nemerenco.
În context, ministrul Sănătății face apel la populație ca să se adreseze la medic pentru tratament specializat și să nu practice automedicația.

„Cazurile din acest an sunt destul de agresive, se instalează foarte rapid complicațiile, pentru că copilul nu are anticorpi și agresivitatea este mult mai mare decât în cazul unui copil cu imunitate. Cazuri letale nu avem, dar sunt pacienți internați în reanimare. Sunt foarte încărcate secțiile de reanimare în toate spitalele unde ele există. Rugămintea este ca atunci când părinții observă simptome caracteristice unei simple răceli să se adreseze la medic, să țină copilul acasă ca să nu contacteze cu alți copii. Viroza se manifestă prin febră, ceea ce înseamnă că este o mare presiune asupra organismului. Dar inițierea unui tratament adecvat la timp, poate să micșoreze rata complicațiilor”, a mai spus ministrul Sănătății.

Potrivit lui Nemerenco, printre complicațiile virozelor la copii sunt pneumoniile și bronhiolitele.
spital - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2022
Societate
Spitalele raionale vor trece în subordinea Ministerului Sănătății
Fluxul de știri
0