Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Aproximativ 20% din produsele alimentare procurate ajung la coșul de gunoi

© Pixabay / TerriCMasă de Crăciun
Masă de Crăciun - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vin sărbătorile de iarnă, iar pregătirile de bază sunt axate pe masa de sărbătoare. Un expert economic trage atenția cetățenilor despre risipa alimentară din această perioadă.
CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Republica Moldova înregistrează o risipă alimentară de peste 15,3 miliarde de lei anual. Despre aceasta a anunțat expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Potrivit economistului, 20% din produsele alimentare procurate de moldoveni ajung la coșul de gunoi, iar cea mai mare risipă de alimente are loc în mediul urban.

Cetățenii Republicii Moldova cheltuiesc în jur de 45 de miliarde de lei pentru produse alimentare.
„În jur de 8 miliarde lei cheltuiți pentru produsele alimentare vor fi aruncați în acest an de către fiecare din noi drept în lada cu gunoi. În sate o parte din produse merg pentru hrana animalelor, dar în orașe totul merge la gunoi. Iar în orașe, risipa este de circa două ori mai mare decât la sate”, a scris Veaceslav Ioniță.
Expertul economic spune că în Republica Moldova risipa este dublă față de alte state. O parte din produsele neconsumate sunt aruncate la gunoi, altele se pierd până ajunge la cumpărător.
„Dacă am avea un mecanism de redistribuire a produsele aruncate la coșul de gunoi, atunci aceasta ar permite dublarea rației alimentare pentru un milion de moldoveni care se subalimentează din cauza sărăciei. Dacă am fi mai eficienți în cheltuielile pentru alimente și nu am risipi atât de mult, banii economisiți ar fi suficienți pentru plata tuturor facturilor”, a remarcat expertul.
Cu încurajarea Primei Bănci de Alimente din Republica Moldova, alături de mai multe persoane, expertul anunță desfășurarea maratonului „Stop risipa alimentară”. Maratonul începe pe 24 decembrie și va dura până pe 2 ianuarie, timp în care cei implicați vor povesti cum luptă cu risipa de alimente și vor indemna și alte persoane să facă la fel.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Societate
Guvernul introduce filtre la stabilirea compensațiilor la căldură
Fluxul de știri
0