Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Riscul declanşării recesiunii globale, tot mai ridicat

Euros - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Încercările băncilor centrale de a combate în mod dur presiunea prețurilor prin creșterea ratelor dobânzii ar putea cufunda economia globală în recesiune, a relatat Bloomberg.
CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik, Doina Crainic. Încercările băncilor centrale de a combate în mod dur presiunea prețurilor prin creșterea ratelor dobânzii ar putea cufunda economia globală în recesiune, a relatat Bloomberg vineri, citând mai mulți economiști.
Experții au subliniat că, după ce au crescut ratele cu jumătate de punct procentual, şeful Rezervei Federale a SUA, al Băncii Centrale Europene (BCE) și al Băncii Angliei (BOE) au semnalat necesitatea unei creşteri şi mai mari, chiar dacă au recunoscut că economiile lor slăbesc.
Riscul în creștere este că înăsprirea suplimentară a politicii monetare va submina cererea și angajările atât de mult încât va forța economia mondială să se prăbuşească anul viitor, a scris Bloomberg.
„Suntem pe punctul de a intra într-o recesiune globală”, a declarat pentru agenţia de presă șeful departamentului de cercetare în economia globală al Băncii Americii, Ethan Harris.
Cea mai rapidă rată a inflației din ultimii peste 40 de ani a modificat ceea ce economiștii numesc „funcția de reacție” a factorilor de decizie, inclusiv a președintelui Fed Jerome Powell, potrivit RT.
Premiul RT pentru corespondenți militari, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2022
Rusia
Au fost selectate cele mai bune reportaje ale corespondenților militari pentru Premiul RT
Raportul a indicat că, în 2021, bancherii centrali au minimalizat pericolele presiunii prețurilor în creştere în economiile afectate de pandemia de covid, ceea ce a dus la situaţia ca inflația să iasă de sub control.
Potrivit lui Bloomberg, amenințarea este că poziția lor strictă ar putea înrăutăți o situație deja gravă, aprofundând criza despre care factorii de decizie speră să fie scurtă și superficială.
„Dacă 2022 a fost un an al creșterii inflației, creșterii ratelor și scăderii multiplilor de piața privind capitalurile proprii, 2023 va fi un an despre ciclul macro”, a declarat Joe Little, strategul șef global al HSBC Asset Management.
Fluxul de știri
0