Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul român de Externe s-a întâlnit cu mai mulți oficiali la Chișinău - detalii

© Sputnik / OsmatescoBogdan Aurescu și Nicu Popescu
Bogdan Aurescu și Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Abonare
Ministrul român de Externe se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova. Acesta s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de rang înalt din țara noastră.
CHIȘINĂU, 20 decSputnik. Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, se află într-o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 19-20 decembrie. În cadrul vizitei sale, ministrul român de Externe s-a întâlnit cu omologul său din țara noastră, dar și cu președintele Maia Sandu.
Aurescu a dat asigurări că România va fi permanent alături de Republica Moldova, atunci când va fi nevoie și va continua să se implice activ la nivel internațional pentru a sprijini eforturile Chișinăului de integrare europeană.
Totodată, Bogdan Aurescu a salutat dinamica remarcabilă a schimburilor comerciale bilaterale, care au înregistrat o creștere accelerată, și a subliniat necesitatea creșterii investițiilor românești în Republica Moldova și a creării de condiții mai bune pentru mediul de afaceri.
„Nu a fost un an ușor. A fost poate cel mai greu an din toată cariera noastră diplomatică. Am trecut cu bine peste acest an grație cooperării noastre intensificate. Am fost permanent în contact și nu numai noi – președinții noștri, premierii noștri. Republica Moldova are șansa de a fi singurul stat din lume care are doi miniștri de externe. Nu există reuniune, întâlnire sau contact diplomatic pe care să-l am fără să nu menționez Republica Moldova și necesitatea apărării intereselor cetățenilor. Am avut astăzi o discuție substanțială. Am vorbit despre proiectele de cooperare pe care le avem împreună”, a conchis Aurescu.
Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a mulțumit României și conducerii de la București pentru sprijinul acordat în ultimii ani, dar și pentru suportul în criza energetică.
„Susținerea României o simte fiecare cetățean, prin proiectele comune implementate. România este cel mai mare partener economic al țării noastre. În anul curent, relațiile comerciale dintre Republica Moldova și România au crescut cu peste 40%, iar valoarea comerțului exterior ar putea ajunge la cifra de 3,5 mlrd de dolari SUA”, a spus Popescu.
În cadrul întâlnirii cu președintele țării, Maia Sandu, cei doi oficiali au discutat despre cooperarea dintre Republica Moldova și România.
„Mi-am exprimat recunoștința pentru răspunsul rapid și necondiționat al României de a ne ajuta să depășim cea mai mare criză energetică din istoria țării. Livrările de energie electrică și păcură în această perioadă critică ne-au fost salvatoare”, a declarat Sandu.
De asemenea, șefa statului a mulțumit și pentru sprijinul bugetar direct de zece milioane de euro, acordat prin Platforma de Sprijin pentru Moldova.
Președinția RM  - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Politică
Consiliul Suprem de Securitate, convocat în ședință pe subiectul securității cibernetice
Fluxul de știri
0