Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisia de la Veneția, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Ce a decis

© Sputnik / Miroslav Rotariimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Abonare
Ce a decis Comisia de la Veneția cu privire la controlul constituționalității Partidului Șor.
CHIȘINĂU, 20 decSputnik. Scoaterea în afara legii a unui partid politic atentează la drepturile și libertățile fundamentale ale omului, de aceea, o astfel de decizie ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională, se arată în avizul Comisiei de la Veneția la demersul Curții Constituționale privind solicitarea de examinare a constituționalității Partidului Șor.
„Într-un memoriu amicus curiae, Comisia de la Veneția furnizează Curții Constituționale opinia privind întrebările ridicate în cerere pentru a facilita examinarea de către Curte a problemei solicitate. Cu toate acestea, Curtea Constituțională are ultimul cuvânt în ceea ce privește interpretarea Constituției și compatibilitatea legislației naționale și/sau a deciziilor și actelor instituțiilor statului cu aceasta”, se arată în avizul Comisiei de la Veneția.
Amintim că pe 8 noiembrie ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că Ministerul Justiției a pregătit o sesizare pe care urmează să o depună la Curtea Constituțională, prin care va solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor.
Drept reacție, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, reprezentant al formațiunii, a declarat că „această acțiune denotă faptul că statul este uzurpat”.
Ilan Shor - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2022
Politică
Reacția lui Ilan Șor, după suspendarea licențelor celor șase posturi TV
Fluxul de știri
0