Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Aurescu: România nu are informații privind unele riscuri și amenințări asupra Moldovei

© Sputnik / OsmatescoMinistrul român de Externe la Chișinău
Ministrul român de Externe la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2022
Abonare
România nu are informații privind unele riscuri și amenințări din partea Rusiei asupra Moldovei, a declarat ministrul român de Externe.
CHIȘINĂU, 20 decSputnik. Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, aflat în vizită la Chișinău, a declarat că România nu are informații privind unele riscuri și amenințări din partea Federației Ruse asupra Republica Moldova în contextul situației din Ucraina. Comentariul a fost făcut după ce șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a declarat că Federația Rusă ar avea în plan „să invadeze și Moldova la începutul anului 2023”.

„Vedem Rusia în defensivă, vedem Ucraina într-o poziție destul de bună în teatrul de operațiuni. În mare, nu cred în astfel de construcții care să pună în pericol Republica Moldova”, a spus Bogdan Aurescu.

Potrivit acestuia, România este pregătită, dacă este cazul, să discute cu partea moldovenească măsurile care trebuie luate, dar în același timp a îndemnat să nu speculeze o situație ipotetică.
„Dacă va fi nevoie, desigur, noi vom discuta despre măsurile care trebuie să fie luate. Dar nu vreau să speculez mai mult despre o situație ipotetică și despre o declarație pe care nu am văzut-o. Nu am informații cu privire la riscuri împotriva Republicii Moldova de acest gen”, a spus Aurescu.
Totodată, aseară, după ce a declarat că Federația Rusă ar avea în plan „să invadeze și Moldova la începutul anului 2023”, Musteață a fost nevoit să revină cu unele precizări.

„SIS monitorizează tot spectrul a ceea ce se întâmplă în Ucraina, ce planuri sunt și încercăm să facem niște analize de risc pentru anul viitor. (...) Respectiv, este logic să deducem și informația pe care o deține SIS împreună cu partenerii indică asupra faptului că în 2023 putem să ne așteptăm cu o probabilitate înaltă la o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei, spre Vest”, a declarat Alexandru Musteață la TVR Moldova.

Alexandru Musteață - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2022
Analize și opinii
Șeful SIS s-a pomenit în centrul unu scandal fără precedent
Fluxul de știri
0