Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iranul acuză SUA de „război propagandistic”

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Accesați arhiva multimediaTurnul Azadi din Teheran, capitala Iranului
Turnul Azadi din Teheran, capitala Iranului - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2022
Abonare
Teheranul: afirmațiile directorului CIA, William Burns, potrivit cărora Iranul ajută Moscova în conflictul din Ucraina sunt total nefondate.
CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik, Doina Crainic. Afirmaţiile directorului CIA, William Burns, potrivit căruia Teheranul ar ajuta Moscova în conflictul din Ucraina sunt complet nefondate, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, potrivit RT.
Astfel de declarații sunt menite să îndepărteze atenţia de propriile politici agresive ale Washingtonului, a adăugat Kanaani.
Săptămâna trecută, Burns a declarat pentru PBS că SUA este „destul de îngrijorată” de presupusa implicare a Iranului în conflictul din Ucraina. El a avertizat cu privire la semne de „parteneriat dezvoltat între Rusia și Iran în domeniul Apărării.” Pentru a-și susține argumentul, el a susținut că „[iranienii] furnizează drone rușilor”, o afirmație pe care Teheranul o neagă.
„Oficialii americani, continuându-şi afirmaţiile lor politice lipsite de temei și măsurile ilegale împotriva Republicii Islamice Iran, contestă apărarea convențională și cooperarea militară dintre Iran și Rusia”, a spus Kanaani.
El a denunţat ceea ce a descris a fi drept „război al propagandei condus de către americani, care se bazează pe minciuni și înșelăciune”. Potrivit purtătorului de cuvânt, aceste insinuări sunt menite să pună presiune politică asupra Iranului, să „alimenteze iranofobia și să acopere atitudinea lor instigatoare la război”.
Kanaani a mai declarat că, deşi Moscova și Teheranul cooperează într-o serie de domenii, inclusiv în domeniul apărării, acest parteneriat nu reprezintă nicio amenințare pentru vreun terț, adăugând că Iranul nu va solicita permisiunea nimănui de a crea relații cu țările străine.
În ultimele luni, oficialii occidentali și ucraineni au acuzat Teheranul, în numeroase ocazii, că ar fi trimis drone în Rusia pentru a fi dislocate pe câmpul de luptă din Ucraina. Cu toate acestea, Iranul a subliniat în mod repetat că este neutru în conflictul din Ucraina, ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, susținând că „ar trebui să existe o soluție politică la această criză”.
La începutul acestei luni, ministrul a criticat Occidentul pentru transporturile „necontrolate” de arme către Ucraina, adăugând că această asistență a „complicat şi mai mult situația” din țară.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că toate armele folosite de trupele rusești din Ucraina provin din stocuri interne.
Inscripție proiectată pe un perete al clădirii Parlamentului European - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2022
Internațional
UE, avertizată să nu transforme scandalul de corupție din PE într-o campanie anti-Qatar
Fluxul de știri
0