Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PDCM a condamnat atacul fără precedent asupra drepturilor fundamentale

© SputnikEcran, telecomandă
Ecran, telecomandă - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2022
Abonare
Consiliul Politic Național al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei a adoptat o Declarație cu privire la retragerea licenței unor posturi de televiziune.
CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Potrivit reprezentanților PDCM, decizia CSE este un „atac fără precedent asupra drepturilor fundamentale ale omului în Republica Moldova, întreprinse de instituțiile statului”.
În Declarație este precizat că această decizie este adoptată cu grave încălcări ale Constituției și legislației Republicii Moldova, precum și a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
„Această Decizie a CSE constituie un atac direct la pluralismul de opinii și libertatea de exprimare și este o depășire a competențelor legale, fiind încălcate prevederile Hotărârii Curții Constituționale nr. 17 din 23 iunie 2020 Pentru controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 212 din 24 iunie 2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, care prevede expres, că autoritățile responsabile de gestionarea stării de urgență îndeplinesc doar atribuții, măsuri și acțiuni necesare realizării scopurilor care au stat la baza declarării stării de urgență și ele nu vor depăși sfera de competență a puterii executive”, este precizat în Declarația adoptată de formațiune.
La fel, se specifică faptul că posturile de televiziune vizate au fost lipsite de licența de emisie în lipsa unei decizii irevocabile a instanței de judecată așa cum prevede legea.
„Derogările de la Codul serviciilor media sunt ilegale. Chiar și în situația de urgență, CSE nu poate substitui organele statului, nu poate retrage licențe și modifica legi”, se mai menționează în Declarația PDCM.
Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei cere autorităților să își respecte obligațiile și angajamentele interne și internaționale privind asigurarea drepturilor omului și libertății de exprimare, să prevină dezinformarea și cenzura.
La fel, Partidul face apel către corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, către comunitatea internațională, către organizațiile de media, să vină cu o apreciere echidistantă și corectă a acțiunilor actualei puteri de la Chișinău.
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2022
Politică
Fadei Nagacevschi, despre retragerea licențelor TV: atac raider asupra unor afaceri
Fluxul de știri
0