Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fadei Nagacevschi, despre retragerea licențelor TV: atac raider asupra unor afaceri

© Sputnik / Rodion ProcaFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2022
Abonare
Ex-ministrul Justiției, Nagacevschi, despre retragerea licențelor: atac raider asupra unor afaceri.
CHIȘINĂU, 18 dec - Sputnik. În opinia fostului ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, unul dintre scopurile de bază urmărit de actuala putere din Moldova prin retragerea licențelor de emisie este acapararea pieței publicitare, care se estimează la circa 6-7 milioane de euro. Iată mesajul publicat de Fadei Nagacevsci pe o rețea de socializare:
„E ingrijorătoare și trădătoare încercarea jurnaliștilor pro- PAS de a justifica suspendarea abuzivă, exclusiv politică, cu elemente de corupție a licențelor de emisie celor 6 posturi TV, făcând paralela cu decizia UE de a suspenda difuzarea a 4 posturi TV ale FR pe teritoriul său.
De fapt, în speță se atestă tot mai multe semne de atac rider asupra unor afaceri.
Or, acțiunea PAS s-a făcut la sfârșit de an, când are loc încheierea contractelor noi de publicitate. Piața de publicitate se estimează la cifra de 6-7 mln euro.
Jurnaliștii pro-guvernamentali practic afirmă că suspendarea licențelor de emisie va permite redistribuirea pieței de publicitate către cei ce laudă guvernarea. Redistribuirea se va face prin holdingul lui Plahotniuc. Jurnaliștii pro-guvernamentali știu asta foarte bine și tac.
PAS comite abuz de putere și, prin redistribuirea fluxurilor de publicitate cu încălcarea normelor concurențiale, prin limitarea abuzivă a libertății de exprimare, corupe jurnaliștii loiali puterii.
Cu refere la paralela jurnaliștilor pro-guvernamentali cu suspendarea unor posturi TV ale FR în UE, notez:
1. Cele 4 posturi TV parțial suspendate de UE sunt posturi ale FR, adică străine.
Cele 6 posturi TV total suspendate de PAS, sunt moldovenești, adică naționale și ele pot fi suspendate doar conform legii.
Voi remarca faptul că NTV Moldova, spre exemplu, nici măcar nu are relații juridice, contractuale cu NTV din FR, neavând nicio legătura cu Șor sau Plahotniuc.
2. UE, bazându-se pe Carta drepturilor fundamentale, nu a interzis total posturilor TV străine și jurnaliștilor activitatea pe teritoriul UE, fiindu-le permis să facă analize, interviuri ș.a.
În RM însă posturilor naționale TV le-a fost interzisă activitatea.
Îndemn susținătorii publici ai PAS să observe că:
1. Cu câteva ore până la ședința CSE a avut loc ședința Consiliului audiovizualului(CA) ce nu a identificat motive legale pentru suspendarea licențelor de emisie niciunui post TV conform legii pentru eventuale încălcări admise, aplicând doar amenzi unor canale. NTV nici amendă nu a primit. Fondatorul postului, chiar a primit licență de emisie în acea zi pentru TNT.
Deci CSE nu s-a bazat pe legea națională și pe încălcări dovedite.
CSE a folosit abuziv puterea în interesul grupării politice PAS - nu a țării.
2. CSE fără argumentarea legăturii cauzale dintre regimul stării de urgență în energetică și intervenția sa pentru suspendarea licențelor de emisie celor 6 posturi TV - a admis un abuz de putere. Deja nu mai știu al câtulea - dar care vor ajunge să fie investigate de procurori mai puțin loiali PAS și mai mult loiali legii.”
Stimați jurnaliști pro-guvernamentali - în scurt timp vă va fi rușine pentru tot ce faceti azi. Dacă a mai rămas pe undeva rușine.
Și asta va trece.
Și iar strângem dezamăgiri.
Și iar banii conduc cu cei care au primit votul oamenilor și ar trebuie să-i servească.
Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 18.12.2022
Rusia
Zaharova, despre sancțiunile UE împotriva presei ruse
Fluxul de știri
0