Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Coreea de Nord dezvăluie testarea unei tehnologii „strategice”

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2022
Abonare
Coreea de Nord a declarat că a testat cu succes un motor cu combustibil solid dezvoltat recent, susținând că testul va deschide calea către un „nou sistem de arme strategice”.
CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik, Doina Crainic. Coreea de Nord a declarat că a testat cu succes un motor cu combustibil solid dezvoltat recent, susținând că testul va deschide calea către un „nou sistem de arme strategice”, după ce armata sa a prezentat planul de a produce o rachetă balistică intercontinentală modernizată (ICBM).
Testul a fost efectuat joi dimineață pe terenul de lansare a satelitului Sohae în regiunea de coastă din Cholsan, a informat agenția Korean Central News Agency (KCNA), condusă de stat.
„Academia de știință în domeniul Apărării a reușit testul cu ardere statică a unui motor cu combustibil solid cu tracțiune mare, cu o tracțiune de 140TF [Ton-Force], primul de acest tip dezvoltat în țară”, a anunţat agenţia, adăugând că „fiabilitatea și siguranța” noului sistem de propulsie au fost „confirmate științific”.
Preşedintele nord-coreean, Kim Jong-un, care a fost prezent la test, a lăudat armata, spunând că se așteaptă ca „un alt tip de armă strategică să apară în cea mai scurtă perioadă de timp”.
Kim a făcut referire la cel mai recent plan de cinci ani al țării, dezvăluit în ianuarie 2021, când Partidul Muncitorilor, aflat la guvernare, a anunțat că intenționează să dezvolte un nou ICBM, arme nucleare tactice mai mici, muniții hipersonice, submarine nucleare și sateliți de recunoaștere, printre alte tehnologii.
Recent, Kim a declarat că „obiectivul final al Coreei de Nord este de a deține cea mai puternică forță strategică din lume”, deși a spus că țara este deja „o putere nucleară dezvoltată, capabilă să stea împotriva supremației nucleare a imperialiștilor americani”.
În acest an, Phenianul a efectuat un număr record de teste de arme, inclusiv mai mult de o lansare ICBM, multe dintre aceste teste fiind drept răspuns direct la exerciţiile militare comune între Coreea de Sud şi SUA, pe care Coreea de Nord le consideră drept o pregătire pentru un atac. Washingtonul și Seulul au negat că exerciţiile ar fi destabilizatoare pentru regiune și au avertizat în mod repetat cu privire la continuarea dezvoltării de către Coreea de Nord a rachetelor balistice și a programelor nucleare.
Prim-ministrul sud-coreean, Han Duck-Soo, a declarat recent că Phenianul va efectua în curând prima sa detonare nucleară din 2017, repetând ceea ce susţin oficialii americani de câteva luni. Deși a refuzat să spună cum ar putea reacționa Seul la un alt test nuclear, premierul a menționat că guvernul are „tot felul de opțiuni”. Un alt înalt oficial, ministrul Unificării, Kwon Young-Se, a sugerat luna trecută că Coreea de Sud ar putea lua în considerare achiziționarea de arme nucleare proprii dacă tensiunile cu Coreea de Nord vor continua să crească.
Stop UE - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2022
Internațional
Viena cere garduri la graniţa externă a UE
Fluxul de știri
0