Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Viena cere garduri la graniţa externă a UE

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaStop UE
Stop UE - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, vrea ca la frontiera externă a UE să fie construite garduri cu bani europeni pentru a pune frână migraţiei ilegale
CHIȘINĂU, 16 dec – Sputnik, Marius Holdean. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a cerut garduri la frontiera externă a UE şi a nominalizat în acest sens Bulgaria, calculând deja că Bruxelles-ul ar trebui să deblocheze două miliarde de euro pentru gardul pe care Sofia ar trebui să şi-l ridice la graniţe.
Guvernul federal austriac face presiuni pentru instalarea mai multor garduri la frontiera externă a UE, având în vedere numărul mare de migranţi care ajung în Austria. "Trebuie să rupem în sfârşit tabuul gardurilor", a declarat joi, înaintea summitului UE de la Bruxelles, cancelarul federal Karl Nehammer. La rândul său, ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler, a vorbit despre necesitatea unor "bariere fizice" pentru protecţia frontierelor externe.
"Gardurile în sine nu sunt nimic nou", a explicat Nehammer referindu-se la barierele de la graniţa greco-turcă.
El s-a arătat nemulţumit că până acum statele naţionale au fost lăsate singure, iar Comisia Europeană nu a eliberat fondurile necesare în acest sens.
Karoline Edtstadler a subliniat şi ea că gardurile sunt indispensabile pentru o limitare eficientă a migraţiei ilegale: "Cred că la un moment dat trebuie să conştientizăm faptul că nu va funcţiona fără bariere fizice, că trebuie să avem o protecţie adecvată a frontierelor externe", a declarat ministrul la un post de televiziune austriac. Întrebată ce înseamnă bariere fizice, aceasta a precizat că este vorba despre "un gard, un zid - puteţi să-i spuneţi cum vreţi", a adăugat ea.
Austria a mers la summitul UE cu un plan în cinci puncte formulat de ministrul de interne austriac. Acest plan include controale eficiente la frontieră şi finanţarea de către Comisia Europeană a unor infrastructuri la frontiera externă, un proiect pilot pentru centre de procesare a cererilor de azil la frontiera externă, precum şi o "directivă de respingere", care să nu necesite o examinare individuală a cazului. Ministrul de Interne din Austria propune, de asemenea, proceduri de azil în ţări terţe sigure şi o revocare mai uşoară a statutului de protecţie pentru infractori.
Comisia Europeană a inclus mai multe puncte în planul său de acţiune pentru a stopa migraţia pe ruta Balcanilor de Vest. Propunerea de la Bruxelles prevede controale mai stricte la frontiere şi desfăşurarea forţei UE Frontex, precum şi sprijin din partea UE pentru repatrierea solicitanţilor de azil respinşi. Cu toate acestea, ea nu include, de exemplu, directiva privind respingerea solicitată de Austria sau procedurile de azil în ţări terţe sigure. De asemenea, Comisia a declarat întotdeauna că nu alocă bani pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, ci doar pentru infrastructura de la frontieră. Unul dintre argumente este că banii sunt necesari în altă parte, de exemplu pentru paza de coastă. În ultimii ani, mai multe ţări din UE au ridicat deja garduri la frontierele lor pentru a-şi proteja frontierele externe.
Natalia Gavrilița l-a prezentat colectivului Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor pe noul director al instituției, Daniel-Marius Staicu - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2022
Politică
Gavrilița l-a prezentat pe Staicu noilor săi subalterni
Fluxul de știri
0