Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Serbia: Comentariile lui Merkel privind Ucraina arată că Occidentul nu merită încredere

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaAleksandar Vucic
Aleksandar Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Declarația fostului cancelar german cu privire la acordurile de la Minsk sunt o „lecție” pentru Belgrad, a spus președintele sârb Aleksandar Vucic.
CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. Comentariile recente ale fostului cancelar german Angela Merkel cu privire la acordurile de la Minsk din 2014-2015 aduc conflictul din Ucraina într-o nouă lumină, a declarat sâmbătă președintele sârb Aleksandar Vucic, citat de RT. Potrivit declaraţiei lui Merkel, Kievul a folosit încetarea focului pentru a-și consolida trupele.
Acordurile de pace negociate de Germania și Franța în urmă cu opt ani au stabilit o cale pentru reintegrarea pașnică a Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR) în Ucraina. Cu toate acestea, ele nu au fost niciodată implementate, întrucât guvernul Ucrainei nu a fost de acord privire la interpretarea acordurilor.
În cele din urmă, fostul președinte ucrainean Piotr Poroșenko a recunoscut că Kievul intenționa, de fapt, să se folosească de încetarea focului pentru a-și reconstrui armata și economia. Merkel a părut să confirme acest lucru într-un interviu acordat miercuri ziarului german Die Zeit, în care a spus că, prin semnarea acordurilor, Ucraina a câștigat „timp prețios” pentru a-şi crea o armată mai puternică.
„Am asistat la o declarație de importanţă istorică din partea Angelei Merkel. Sunt surprins și încă analizez dacă e posibil ca ea să fi spus așa ceva. Este o femeie pe care o apreciez foarte mult, dar pentru mine această afirmație este aproape de necrezut”, a declarat Vucic pentru presa locală.
Declaraţia fostului cancelar german „aruncă o lumină complet nouă” asupra istoriei conflictului, a spus Vucic. „Nu poate schimba situaţia despre cine a atacat pe cine, dar schimbă foarte mult în ceea ce privește faptele și relațiile care au avut loc din 2014... Este un semn clar pentru mine că nu se poate avea încredere [în Occident]”, a subliniat președintele sârb.
„Este o lecție pentru noi”, a adăugat Vucic, întrucât țara sa se confruntă acum cu tensiuni sporite în Kosovo, regiunea separatistă a Serbiei, pe care majoritatea statelor membre ale UE și NATO o recunosc ca stat independent.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este dezamăgit de comentariile lui Merkel potrivit cărora „nimeni nu a intenționat să respecte nicio parte a acordurilor de la Minsk”.
Anterior, Putin s-a referit la incapacitatea Kievului de a respecta acordurile de la Minsk ca fiind unul dintre motivele pentru care Moscova a recunoscut independența celor două republici din Donbas la 21 februarie, cu trei zile înainte de a-și lansa operațiunea militară în Ucraina. RPD și LPR, împreună cu alte două foste teritorii ucrainene, au devenit părți ale Rusiei după referendumurile organizate la sfârșitul lunii septembrie.
Tankere de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2022
Rusia
Ce se ascunde în spatele restricțiilor petroliere impuse Rusiei
Fluxul de știri
0