Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un parlamentar rus cere reparații din partea Berlinului și Parisului pentru Donbas

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaVeaceslav Volodin
Veaceslav Volodin - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2022
Abonare
Președintele Camerei inferioare a Parlamentului rus a reacționat la mărturisirea Angelei Merkel, care a spus că acordurile de la Minsk „au dat timp Ucrainei”.
CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit acestuia, asta înseamnă că Berlinul și Parisul sunt responsabile pentru actualul conflict din această țară și trebuie să îi despăgubească pe locuitorii din Donbas.
Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat din Rusia, consideră că Berlinul și Parisul sunt responsabile moral și material pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina.
El a reacţionat la declaraţiile Angelei Merkel, care tocmai a mărturisit săptămânalului german Die Zeit că acordurile de la Minsk au fost o încercare de „a acorda timp Ucrainei”.
„Vor trebui să plătească despăgubiri locuitorilor din Donbas pentru cei opt ani de genocid și pagube cauzate”, a subliniat oficialul rus, citat de Sputnik France.
El a adăugat că locuitorii Europei „trebuie să știe din vina cui există problemele actuale, precum absența căldurii și a electricității, inflația imensă și închiderea afacerilor”.
Liderii politici din Germania și Franța care erau în funcţii la momentul semnării acordurilor, în 2015, respectiv Angela Merkel și François Hollande, trebuie să răspundă pentru neimplementarea acestor acorduri, consideră parlamentarul.
Situația actuală din Ucraina este, potrivit acestuia, o consecință a „politicii înșelătoare a liderilor acestor țări”.
Potrivit lui Volodin, după lovitura de stat de la Kiev din 2014, cele două țări au participat la încheierea acordurilor de la Minsk, pe care nimeni nu a intenționat, de fapt, să le respecte.
Măsurile intermediate de părți prevedeau în special condițiile de încetare a focului, retragerea armelor grele, schimbul de prizonieri, dar și modernizarea sistemului politic ucrainean, inclusiv atribuirea unui statut special „unor zone ale regiunilor Donețk și Lugansk”. Dar planul nu a fost respectat.
Catedrala Nașterii Domnului Hristos, lovită de un obuz lansat de militarii ucraineni asupra orașului Donețk - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2022
Rusia
Rusia avertizează Occidentul cu privire la consecințele înarmării Ucrainei
Fluxul de știri
0