Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Poliția specială kosovară a „ocupat” un oraş locuit majoritar de sârbi

© Photo : Ministerul Apărării al Republicii Moldova / Vitalie IovuContingentul KFOR-13 în Kosovo
Contingentul KFOR-13 în Kosovo - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2022
Abonare
Sute de polițiști loiali autorităților etnice albaneze din Pristina au fost dislocaţi joi seara în partea de nord a Kosovska Mitrovica, un oraş locuit majoritar de sârbi din nordul Kosovo.
CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Guvernul de la Belgrad a descris măsura ca fiind ilegală și ca făcând parte dintr-o serie de abuzuri împotriva populației locale.
Între 300 și 350 de ofițeri, inclusiv forțe speciale armate, „în echipament complet de război și cu vehicule blindate”, au intrat joi în Kosovska Mitrovica, în jurul orei 20:30, și „au ocupat literalmente întregul oraș”, a declarat joi reporterilor, la o conferință de presă cu puțin înainte de miezul nopții, Petar Petkovic, comisarul guvernului sârb pentru Kosovo.
Prezența acestor ofițeri este ilegală conform unui acord din 2013 care reglementează relațiile dintre Belgrad și Pristina, a declarat Petkovic, care l-a acuzat pe premierul Albin Kurti că a încercat să provoace în mod imprudent violenţe.
„Toată lumea știe foarte bine acest lucru, dar îi permite lui Kurti să înceapă aceste acțiuni periculoase, cu scopul de a încălca acordul de la Bruxelles”, a spus Petkovic, potrivit RT.
Petkovic a subliniat că raidul din Mitrovica vine în aceeași zi în care poliția din Kosovo a confiscat 42.000 de litri de vin de la o cramă a unei familii sârbe din Velika Hoca – chiar și după ce familia s-a oferit să plătească o amendă pentru presupusa evaziune fiscală – și la o zi după ce ofiţeri puternic înarmaţi au hărțuit copiii și personalul la o grădiniță din Leposavic.
„Este ca și cum, pentru orice fac, sârbii trebuie să fie atacaţi și pedepsiți”, a spus Petkovic.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2022
Rusia
Putin: Rusia s-a orientat târziu în cazul situației din Ucraina
Serbia ia în considerare acum revenirea a până la 1.000 de ofiţeri de securitate în provincie, ceea ce a avut dreptul să facă din 1999, în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, a spus acesta. El a avertizat că Occidentul trebuie să înţeleagă că președintele Aleksandar Vucic a vorbit serios când a spus că Serbia nu va permite un alt pogrom în Kosovo.
Într-un comunicat emis de Pristina s-a precizat că poliția din Kosovo are dreptul să „aibă sub control situația legată de securitate și să aplice legea în întreaga țară” și că desfășurarea din Mitrovica face parte din „măsuri necesare, rezonabile și legale pentru aplicarea legii și a deciziilor organismelor statului Kosovo.”
Trupele NATO au preluat controlul asupra Kosovo după ce au bombardat Serbia timp de 78 de zile în 1999. Guvernul provizoriu albanez a declarat în 2008 independența, pe care Belgradul refuză să o recunoască.
Tensiunile actuale au început la sfârșitul lunii iulie, când Kurti a anunțat interzicerea plăcuţelor de înmatriculare sârbe, menţionând Acordul de la Bruxelles. Serbia a obiectat, spunând că Kosovo nu a reușit să respecte niciuna dintre prevederile documentului, iar luna trecută aproximativ 600 de polițiști sârbi și judecători locali sârbi și-au dat demisia din posturile lor pentru a protesta faţă de decizie.
Pe măsură ce tensiunile au crescut, Pristina a dat înapoi sub presiunea atât din partea SUA, cât și a UE, dar președintele Serbiei, Vucic, a spus că se așteaptă la mai multe „momente dificile”.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2022
Rusia
Exporturile ruseşti de cărbune au ajuns aproape la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani
Fluxul de știri
0