Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Exporturile ruseşti de cărbune au ajuns aproape la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani

© Sputnik / Maxim Topalimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2022
Abonare
Livrările de cărbune pe mare din Rusia au început să crească din nou, după ce UE a relaxat restricţiile privind transportul mărfii, a relatat Bloomberg miercuri.
CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik, Doina Crainic. Livrările de cărbune pe mare din Rusia au început să crească din nou, după ce UE a relaxat restricţiile privind transportul mărfii, a relatat Bloomberg miercuri, citând firma de analiză KPLER.
Potrivit raportului, în octombrie, livrările au depășit 16 milioane de tone, aproape ajungând la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, înregistrat în iulie.
„Este posibil ca înlăturarea de către UE a sancțiunilor lor asupra cărbunelui să fi atenuat îngrijorările operatorilor legate de transportul cărbunelui rusesc”, a declarat pentru BloombergFilipe Gouveia, analist la firma de transport internațional Bimco. El a menționat însă că, de asemenea, o stimulare a cererii pe piețele sensibile la costuri a contribuit la creștere.
Interdicția impusă de UE asupra livrărilor de cărbune rusesc a intrat în vigoare în august. Cu toate acestea, la începutul lunii septembrie, Comisia Europeană a emis îndrumări de politici revizuite privind sancțiunile, specificând că, în timp ce cărbunele rusesc nu este binevenit în țările din bloc, Bruxelles-ul nu interzice furnizarea de servicii de transport maritim, finanțe și asigurări pentru navele care livrează cărbunele în afara UE.
Potrivit Bloomberg, transporturile rusești au fost redirecționate imediat către Asia. Achizițiile de cărbune rusesc de către China au atins cel mai înalt nivel în septembrie, ajungând la 8,54 milioane tone, o creștere de 57% la nivel anual, potrivit datelor emise de Administrația vamală a Chinei. Acest lucru a făcut ca al doilea cel mai mare furnizor de cărbune din Rusia, China, după Indonezia, să acumuleze o pondere de 23% din totalul importurilor.
Les accords signés par Vladimir Poutine et Xi Jinping, le 20 mai 2014  - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Internațional
Tranzacţiile comerciale între Rusia şi China au atins un nivel record - date vamale
Între ianuarie și septembrie 2022, exporturile generale de cărbune din Rusia au scăzut cu 9% în termeni anuali, la 147,7 milioane tone, potrivit unui raport recent al Vedomosti, citând date de la Ministerul Energiei din Rusia.
În 2021, livrările s-au ridicat la 223 de milioane de tone, 50,4 milioane de tone fiind destinate Europei, constituind aproape jumătate din importurile totale de cărbune din UE. Oficialii spun că în prezent companiile ruseşti de cărbune sunt obligate să exporte combustibilul fosil cu o reducere între 50% și 60% pentru a-şi asigura cumpărătorii pe fondul restricțiilor impuse de Occident, dar transporturile rămân profitabilie datorită cererii interne și internaționale crescute.
Fluxul de știri
0