Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria va avea port la Marea Adriatică

© AFP 2023 / ADEM ALTANPéter Szijjártó
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După ce au ”dat lovitura” cu terminalul feroviar de containere, la Fenyeslitke, cu o capacitate de lucru comparabilă cu cea a portului Constanța, Ungaria deschide un port în Italia, la Trieste, direct în Marea Adriatică.
CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. Ungaria a ajuns cu Italia la un acord în urma căruia în curând vor putea fi demarate investiţiile care vor face ca firmele maghiare să poată folosi, deja din 2026, partea din portul Trieste care se află în proprietate maghiară, pentru activităţile lor de export, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Roma.
Potrivit unui comunicat de presă al MAE maghiar, şeful diplomaţiei ungare a relatat, după consultările avute cu vicepremierul italian Matteo Salvini, că scopul guvernului maghiar este ca prin intermediul terenului achiziţionat în portul Trieste, companiile maghiare să aibă un acces la mare mai uşor şi mai rapid.
Ministrul de externe a spus că a fost prezentat conceptul de dezvoltare care urmează să fie implementat, în baza căruia va fi creat un port capabil de manipularea a 2,5 milioane de tone de mărfuri pe an, care va putea primi atât transporturi rutiere, cât şi feroviare.
Szijjártó a adăugat că s-a ajuns la un acord de 45 de milioane de euro, aşadar investiţiile de pregătire vor putea începe în curând, astfel încât din 2026, companiile maghiare să poată folosi şi partea maghiară a portului, pentru activităţile lor de export.
Prin acest program comun de dezvoltare, cele două state intenţionează să facă din Trieste unul dintre cele mai importante porturi din Europa Centrală, a afirmat ministrul maghiar.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Editoriale
UE a ajuns iarăși dependentă de gazul rusesc
Fluxul de știri
0