Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kovesi vrea să se implice în războiul economic al UE cu Rusia

© AP Photo / Andreea AlexandruLaura Codruța Kövesi
Laura Codruța Kövesi - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Kovesi vrea noi priorități în mandatul său de procuror șef al Procuraturii Publice Europene (EPPO):investigarea încălcării sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse
CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik, Bogdan Duca. Procurorul șef al UE, a declarat că de-abia așteaptă să înceapă lucrul la combaterea celor care încalcă sancțiunile contra Rusiei, scrie Bloomberg. Declarația vine în contextual în care UE vrea să încrimineze prin legislația europeană încălcarea sancțiunilor și să-i confere EPPO cât mai curând cu putință autoritatea de a cerceta astfel de cazuri, a declarat Laura Codruța Kovesi.
”Cu siguranță suntem pregătiți. O putem face”, a declarat Kovesi cu ocazia unui interviu online din biroul ei din Luxembourg. „Una dintre infracțiunile potențiale legate de încălcarea sancțiunilor e contrabanda, iar pe aceea o putem investiga deja.”, a explicat ea. „Deci am putea începe și mâine, dacă am avea instrumentele juridice.”
Interviul a fost gândit să prezinte o imagine de eroină a lui Kovesi, văzută ca o ”eroină” a luptei anticorupție din România, care s-ar putea lupta cu cei ce îndrăznesc să calce sancțiunile impuse de UE. Însă EPPO e departe de a fi eficient în lupta sa europeană împotriva corupției. Dosarele lucrate de procurorii aflați în subordinea lui Kovesi vorbesc despre un prejudiciu total de aproximativ 5 miliarde de euro, o firmitură, privită la statelor UE. Însă Kovesi se justifică: există obstacole.
Un mare obstacol în calea tuturor anchetelor supervizate de ea e acela că numai 22 din cele 27 de state UE sunt în EPPO, iar unele țări, precum Polonia, resping orice formă de cooperare. „E o problemă foarte mare, fiindcă există conexiuni cu firme ori indivizi din Polonia”, dar când guvernul „spune că nu cooperează, ancheta noastră e clar că are de suferit”, a declarat Kovesi.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2022
Rusia
Putin: Rusia s-a orientat târziu în cazul situației din Ucraina
Fluxul de știri
0