Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vlad Batrîncea propune audierea în Parlament a BNM și ANRE

Vlad Batrîncea - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Abonare
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cere audierea conducerii BNM și ANRE.
CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik. Socialiștii și Comuniștii propun audierea regulatorilor naționali ANRE și BNM în legătură cu situația social-economică complicată din țară. Solicitarea a fost făcut în cadrul ședinței plenare de astăzi a Parlamentului, de către Vlad Batrîncea, vice-președinte al Parlamentului, secretar executiv al PSRM.
”Cu referire la BNM ne interesează de ce băncile comerciale înregistrează venituri record, care în anul curent vor constitui circa 5 mld. de lei, iar pe piața bancară s-a înregistrat și un anti-record în ceea ce ține de creșterea numărului de persoane fizice și juridice care au intrat în incapacitate de plată și nu-și pot onora obligațiunilor față de bugetul de stat, precum și achita creditele curente. Considerăm că BNM se află într-o înțelegere cu băncile comerciale și deservește interesele acestora”, a menționat Batrîncea.
Totodată, în cadrul ședinței, blocul Comuniștilor și Socialiștilor a cerut lichidarea ANRE. Batrîncea a remarcat creșterea de prețuri la carburanți și, totodată, a veniturilor ANRE, bugetul căreia se formează din banii pe care oamenii îi achită pentru carburanți.

”Bugetul instituției a crescut semnificativ la fel ca și salariile angajaților. În acest context, sunt bănuieli rezonabile că ANRE se află într-o înțelegere de cartel cu companiile petroliere”, a subliniat Batrîncea.

În situația creată, socialistul a solicitat Parlamentului să ia atitudine și să vină cu un raport de evaluare a acestor două instituții, care ar trebui să apere legea și interesul național.
Deputatul socialist a mai spus că inițiativa va fi propusă Biroului Parlamentului, astfel încât ANRE și BNM să fie audiate în ședința plenară săptămâna viitoare.
Ion Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2022
Politică
Ion Ceban: au publicat bugetul național cu 4 ore înainte de dezbatere, bătaie de joc
Fluxul de știri
0