Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rosselhoznadzorul ridică treptat restricțiile la importul de produse agricole din Moldova

© Sputnik / Irina Leahovamere
mere - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Abonare
Rosselhoznadzor a făcut un anunț despre restricțiile la importul de produse agricole din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik. Rosselhoznadzorul ridică treptat restricțiile la importul de produse agricole din Moldova, dar în lipsa dorinței de cooperare din partea departamentului competent al Republicii Moldova (ANSA – n.n.), este obligat să coopereze cu întreprinderile individuale. ️Declarația îi aparține directorului Serviciului Fitosanitar Rus (Rosselkhoznadzor), Serghei Dankvert.
„În 2022, înainte de introducerea restricțiilor, am trimis 22 de sesizări la care nu am primit răspuns. Ei bine, ce vreți să facem? Am introdus restricții, iar câteva zile mai târziu am primit răspunsuri din Moldova. Am început să lucrăm cu colegii noștri, dar deocamdată mecanismul nu funcționează”, a spus Dankvert, fiind citat de RIA Novosti.
Potrivit acestuia, „la fel ca și cu întreaga comunitate europeană și-au făcut un fel de „găoace”, în care s-au ascuns autoritățile și așteaptă ce vor spune la Bruxelles – dacă se poate să comunici sau nu cu Rusia”.
"Deocamdată, se pare că nu au dreptul să comunice cu noi. Ei bine, este imposibil să comunicați - căutăm o alternativă pentru a lucra nemijlocit cu întreprinderile", a spus șeful Serviciului Fitosanitar Rus.
️Restricții temporare la importul din Moldova a produselor supuse carantinei au fost introduse la 15 august 2022. Motivul a fost detectarea sistematică a obiectelor de carantină, conform standardelor țările membre Uniunea Economică Eurasiatică , în legume și fructe.
După care Serviciul Fitosanitar Rus a început să elimine treptat restricțiile: în octombrie, au fost permise importurile din Rusia de la șapte întreprinderi din raionul Orhei, în decembrie – de la câteva zeci de producători.
„Până în prezent a fost permisul importul în Rusia a produselor de la 53 de întreprinderi moldovenești și vom continua această activitate”, a spus Dankvert.
Recoltarea grâului  - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2022
Politică
CSE ridică interdicția de export a grâului și a făinii de grâu
Fluxul de știri
0